2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Így esszük meg a ruhánkat: apró műanyagszálakat szórunk szét a környezetben

2017. február 16. 13:35, utolsó frissítés: 2017. február 18. 09:57

A természetjáróknak és kinti sportok szerelmeseinek egyik nélkülözhetetlenné vált kelléke a testet melegen tartó, szintetikus anyagokból készült ruhadarabok széles választéka. Polárok, széldzsekik millióit viselik az emberek, ám közben nem tudják, hogy minden egyes mosásnál a ruhából több ezer mikroszkopikus méretű műanyag szálacska kerül a szennyvízbe, onnan pedig a környezetbe, földekre, folyókba, a tengerekbe és óceánokba.

Chelsea Rochman, a Torontói Egyetem ökológusa szerint az ilyen műanyag mikroszálak most már a leggyakrabban előforduló hulladéktípusnak számítanak, amit állati és környezetből vett mintákban találnak a kutatók. A mikroszálak hossza kisebb egy milliméternél, és szintetikus polimerekből áll. Kutatások kimutatták jelenlétét számos fogyasztási cikkben: a kínai konyhasóban, a sarki tengerek vizében és a Kalifornia partjainál fogott halakban. Egy 2011-es tanulmány szerint ezek az apró szálacskák teszik ki a partmenti szemét 85%-át szerte a Földön, gyakorlatilag lehetetlen megszabadulni tőlük. Nem meglepő tehát, ha a tányérunkon is előfordulnak, főleg a tengeri élelmiszerek révén.

Az egyik kaliforniai gyártó, a Patagonia kutatócsoportokkal működik együtt, hogy a különböző típusú ruhadarabok mikroszál-kibocsátását felmérjék. A Kaliforniai Egyetem Patricia Holden mikrobiológus vezette kutatócsoportja azt vizsgálta, mosást követően hogyan alakul a ruháról leváló mikroszálak mennyisége. Az Environmental Science and Technology tavaly szeptemberi számában megjelent kutatási eredmények kimutatták, minden ruhából mintegy 2 gramm szál került ki. A felültöltős mosógépekben mosott ruhákból hétszer annyi szál jött ki, mint az elöl nyithatókból, ugyanakkor ha szárítást is beiktattak a programba, az is növelte a levált szálak mennyiségét.

A szennyvízbe kerülő apró szálacskákat a szennyvíztisztító szűrői nem képesek kiiktatni. Holden szerint ugyanakkor ez csak az egyik útja a mikroszálak környezetbe kerülésének, további kutatásokat igényel, hogyan jut annyi szálacska a legkülönfélébb természeti környezetbe.

Hogy mennyire káros a szálacskák elfogyasztása, szintén nem egyértelmű. Bizonyos állatfajoknál ugyan kimutatták, hogy a mikroszálak fogyasztása magasabb mortalitáshoz vezetett, de embereknél még nem készült ilyen vizsgálat. Van, aki emiatt teljesen lemond a legtöbb mikroszálat tartalmazó tengeri halak és egyéb, tengerből származó élelmiszerek fogyasztásáról.

A mikroszálak környezetbe kerülését - vagy legalábbis a mennyiségük csökkentését - megelőzhetjük a mosógépre szerelt plusz szűrőberendezéssel, illetve azzal, ha sokkal kevesebbszer mossuk a ruháinkat - javasolják a kutatók. (npr.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >