2018. június 22. péntekPaulina
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új kutatás: a hím medvék rendszeresen kijárnak a búvóhelyükről télen

2017. február 20. 15:46, utolsó frissítés: 2017. február 21. 16:20

A vranceai Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice - ACDB) és partnereik által kihelyezett kameracsapdák felvételeiből kiderül, a medvék nemcsak barlangokban húzzák meg magukat télen, vannak sokkal "ideiglenesebb", hevenyészett búvóhelyek is, amit tél közben is gyakran elhagynak, elsősorban a fiatal hímek - tudósított a Pro TV.

A Vrancea, Hargita és Kovászna megye határán lévő erdőségekben kihelyezett kameracsapdák adatokat szolgáltatnak arra nézve is, hogy a medvéket mekkora mértékben fenyegeti az emberi tevékenység télen. A fakitermelés miatti zavarás például a nőstényeket is más búvóhely keresésére ösztönzi, de nem tudják újszülött bocsaikat mind magukkal vinni, csak egyet, a többi elpusztul magára hagyva. A térségben egyébként mintegy 80 medvebarlangról tudnak a szakértők.

Silviu Chiriac, a Life Ursus projektmenedzsere a Pro TV-nek elmondta, főleg a nőstények maradnak a barlangjukban télen. A hímek és főképp közülük is fiatalabbak gyakran kijárnak. A barlangot sem úgy kell elképzelni, ahogyan ábrázolni szokták, a legtöbb medve a sziklák fedezékében húzza meg magát, mások a hó alatt egy kisebb mélyedésben bújnak el, amit ágak födnek - arra ráhull a hó, így szigetel a hideg ellen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >