2018. április 22. vasárnapCsilla, Noémi
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Interpelláció Schweighofer-ügyben: a fakitermelés uniós szabályozásának elfogadását kéri egy USR-s szenátor

2017. február 21. 13:30, utolsó frissítés: 2017. február 22. 13:47

Mihai Goțiu, a szenátus alelnöke interpellációban kért választ a Grindeanu-kormánytól arra a kérdésre, a következő időszakban hogyan fogja monitorizálni a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó tevékenységét, tekintve, hogy a Forest Stewardship Council (FSC) visszavonta a fenntarthatósági tanúsítványt a vállalattól. Goțiu Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi minisztertől, valamint Adriana Petcu víz- és erdőügyi minisztertől vár választ az interpellációra.

A volt újságíró, aki most az USR Kolozs megyei szenátora, a România Curatănek kifejtette, örül az FSC döntésének, amely újabb bizonyíték arra, hogy a civilek beavatkozása a dolgok menetébe nem marad hatástalan, aktivisták, újságírók, civil szervezetek és több tízezer petíció-támogató vagy tüntető járult hozzá a fejleményekhez.

Azt ígérte, szenátorként figyelni fog arra, hogy az FSC-tanúsítvány megvonásával kapcsolatos döntést életbe léptessék, egész pontosan hogy a romániai üzletekben ellenőrizzék a faanyagot és fából készült termékeket, és ne lehessen származási információ híján értékesíteni azokat.

Az interpellációban a szenátus alelnöke megemlíti, hogy a kétezres évek elejétől döntéshozók engedték a Schweighofert annyira megerősödni az országban, hogy végül domináns pozícióra tett szert, ő diktálja az árakat, és ezt a helyi bútoripar is megsínylette. Az erdőirtás mértékén túlmenően az exportált nyersanyaggal együtt évente 100 ezer munkahelyet is exportál a Schweighofer – véli.

A miniszterektől azt kéri, kezdeményezzék, hogy épüljön be a romániai törvénykezésbe az EU vonatkozó szabályozása (EU Timber Regulation), amely az illegális fakitermelés beszüntetését célozza a nem ellenőrzött eredetű faanyag értékesítésének megelőzésével és szigorú büntetésével. Kéri az EU-szabályozás alkalmazása terén eddig elért romániai eredmények és további tennivalók összesítését egy jelentésben, valamint a teljes jogharmonizációhoz szükséges törvénymódosítási javaslatok elfogadásának ütemtervét.

Emellett kéri, hogy a kormány hivatalosan értesítse a nagyáruházakat a Schweighofer tanúsítványának elvesztéséről, kérje ezeket a megfelelő lépések megtételére, és ezeket a dokumentumokat, valamint a kapott válaszokat másolatban küldje el neki mint adatigénylőnek.

A România Curată ezzel párhuzamosan hivatalos reakciót kért a két miniszter, valamint a kormányfő részéről az FSC-tanúsítvány visszavonásának híre kapcsán. Amint választ kapnak, publikálják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >