2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megsokszorozhatják az erdőben szemetelők büntetését

2017. március 28. 19:18, utolsó frissítés: 19:24

A képviselőház környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén úgy döntött, hogy javasolja, hogy az eddigi bírság tízszeresét szabják ki azokra, akik háztartási, kőolajalapú, vegyi vagy mérgező hulladékot dobnak el az erdőben, és döntöttek arról is, hogy bűncselekménynek számít a törvénytelen úton szerzett fa kitermelése, szállítása, feldolgozása és forgalmazása, ha az okozott kár értéke meghaladja az 100.000 lejt.

"Ijesztő, hogy a 2010-2014-es időszakban 17 millió köbméter fa kitermelésére volt engedély és 26 millió köbmétert fát vágtak ki. A 9 millió köbméter különbség a törvénytelen módon kivágott famennyiség' - mondta el Remus Borza, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselője, a bizottság elnöke.

Javasolják, hogy az eddigi bírság tízszeresét szabják ki azokra, akik háztartási, kőolajalapú, vegyi vagy mérgező hulladékot dobnak el az erdőben."Gyakorlatilag 5.000 lejről 50.000 nőtt a legkisebb, és 10.000 lejről 100.000 lejre a legnagyobb kiszabható bírság a törvénytelen úton szerzett fa kitermelése, szállítása, feldolgozása és forgalmazása esetén" - tette hozzá Borza.

Ha az okozott kár értéke meghaladja a 100.000 lejt, akkor bűncselekményről beszélünk, a kiszabható büntetés hat hónaptól három évig terjedő börtön, és a felhasznált eszközök, valamint a famennyiség, vagy, ha ez már nincs meg, akkor ennek megfelelő érték elkobzása - mondta el Borza.

A javaslat a mezőgazdasági bizottság, majd a képviselőház plénuma elé kerül. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >