2018. június 22. péntekPaulina
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas az Aranyos zaggyal szennyezett vize

2017. április 04. 15:43, utolsó frissítés: 15:43

Sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra ne használja a lakosság az Aranyos folyó vizét - hívja fel a figyelmet a sürgősségi helyzetekért felelős Fehér megyei bizottság, miután hétfő este zaggyal szennyeződött a Nyugati-szigethegységbeli folyó.

A bizottság közleménye értelmében egy műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6.000 köbméternyi zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Amint észlelték a problémát, a Cupru Min leállította a tevékenységet, és munkagépekkel próbálták megakadályozni a zagy további kiömlését - áll még a közleményben.

Ez kitér arra is, hogy a vízgazdálkodási igazgatóság, a környezetvédelmi őrség és a katasztrófavédelmi felügyelőség illetékesei még hétfő este kiszálltak a helyszínre, mintát vettek a folyó vizéből, majd elrendelték az érintett terület megtisztítását, illetve a lakosság figyelmeztetését. A folyó vize sem emberi, sem állati fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas - áll a bizottság felhívásában.

A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb még működő, ugyanakkor az ország legnagyobb zagytározója. 130 hektáron terül el és több millió tonna zagyot tartalmaz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >