2018. május 27. vasárnapHella
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezer lejre bírságolták a Cupru Min vállalatot az Aranyos szennyezése miatt

2017. április 11. 15:25, utolsó frissítés: 15:37

Százezer lejes bírságot szabott ki a környezetvédelmi őrség a Cupru Min vállalatra azt követően, hogy múlt héten zagy ömlött a bányavállalat tározójából az Aranyos folyóba.

A büntetést a környezetvédelmi engedélyben előírtak be nem tartása és a bányászatihulladék-kezelő berendezések nem megfelelő felügyelete miatt rótták ki - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a Fehér Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője, Dorin Zdrânc.

Műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6000 köbméternyi zagy folyt múlt hétfő este az abrudbányai Cupru Min Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba.

Olimpia Negru vízügyi államtitkár csütörtökön úgy nyilatkozott, nem szennyeződött vegyi anyagokkal a folyó, és nem állt fenn annak a veszélye sem, hogy a szennyeződés elérje az országhatárt.

"A jelenlegi információink, a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján nem merült fel a vegyi anyagokkal való szennyeződés veszélye. Ideiglenesen zavaros volt a folyó vize, de a Maros Vízügyi Igazgatóság szakemberei nagyobb hozamra állították a lefolyást a mihoieşti-i gyűjtőtóból, hogy oldódjék az Aranyos vize és ne terjedjen a szennyeződés. Nem merült fel a határon átlépő szennyezés problémája sem" - magyarázta akkor az államtitkár.

Csütörtökön a víz- és erdőgazdálkodási minisztérium, a vízgazdálkodási igazgatóság képviselőiből és egyetemi kutatókból álló vegyes bizottság vizsgálta a zagyszennyezés körülményeit. A szakemberek megállapították, hogy nem szennyeződött kémiai anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb még működő, ugyanakkor az ország legnagyobb zagytározója. 130 hektáron terül el és több millió tonna szürke iszapot tartalmaz. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >