2018. június 22. péntekPaulina
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BBTE-s biológusok kutatása jelent meg rangos nemzetközi folyóiratban

2017. április 18. 12:16, utolsó frissítés: 12:16

A BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai - Csata Enikő, Markó Bálint és Rákosy László - a Nature lapcsaládba tartozó, nemzetközi színvonalú Scientific Reports tudományos folyóiratban közölték kutatásukat, amely szerint az egyes parazita gombák képesek megváltoztatni a rokonfelismerés pontosságát, ezáltal megkönnyítve idegen királynők, paraziták befurakodását.

A kutatás itt érhető el.

A társas lényeknél a pontos társ– vagy rokonfelismerés teszi lehetővé a nem kívánt betolakodók, a paraziták kiszűrését. A hangyák esetében a rokonfelismerés alapjánál az egyedek testét borító kolónia-specifikus illatanyagok állnak. Ez az első olyan tudományos értekezés, amely rávilágít a paraziták lehetséges szerepére komplex, többkirálynős hangyakolóniák kialakulásában.Az Erdélyi Mezőségen is jelen levő Rickia wasmannii parazita gomba jelenlétében ugyanakkor kimutathatóan csökken a parazitált hangyák agresszivitása idegenekkel szemben.

A kolozsvári BBTE-s, lengyel, olasz és francia kutatókból álló csapat komplex viselkedésökológiai és molekuláris biológiai eszköztárat vetett be annak vizsgálatára, hogy a társas rendszerek evolúciójában milyen szerepe lehet a parazitáknak. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >