2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Műanyagfaló lárva oldhatja meg a szemétproblémánkat?

2017. április 26. 16:21, utolsó frissítés: 16:34

Egy hernyó, pontosabban a nagy viaszmoly lárvája segíthet a műanyaghulladék lebontásában - fedezték fel a Cambridge-i Egyetem kutatói. A lárva méhkaptárakban élősködik, és elsősorban viasszal táplálkozik, ám a polietilén-molekulák közötti kémiai kötéseket is képes lebontani.

A kutatók teljesen véletlenül vették észre, hogy a viaszmolyok hernyóit tartalmazó műanyag zacskókon nagyon gyorsan lyukak jelennek meg; kevesebb, mint egy óra alatt kikezdték a zacskókat. 12 óra elteltével még nagyobb csökkenést mutatott a műanyag tömege.

Tavaly műanyagfaló baktériumokat fedeztek fel kutatók, a lárvák azonban ezeknél sokkal gyorsabban képesek lebontani a műanyagot.

Bár még nem teljesen világos, hogyan működik a módszer, a kutatók szerint maga a hernyó és a benne élő mikrobák egyaránt szerepet játszhatnak a lebontásban. Ha pontosan meg tudják határozni a kémiai folyamatot, vagyis megtalálni a lebontásért felelős enzimet, az arra épített eljárás segíthet megoldani a világban elharapódzó műanyagproblémát - idézi a kutatást az Index.hu. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >