2018. május 23. szerdaDezső
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

150 éves, Franciaországtól kölcsönkapott virágokat hamvasztottak el véletlenül Ausztráliában

2017. május 08. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Hibás adminisztráció miatt az ausztrál biológiai biztonságért felelős hatóság megsemmisítette egy történelmi jelentőségű, ritka virágfaj példányait, amelyeket Franciaország adott kölcsön - tudósított hétfőn a BBC hírportálja.

A ritka, az 1850-es évekből származó százszorszépeket tartalmazó dobozt a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum küldte Brisbane-be. A préselt példányokat azonban elhamvasztották, a velük küldött dokumentumokat ugyanis hibásan töltötték ki.

Az ausztrál karanténhatóság az eset felülvizsgálatát rendelte el. Mint mondták, a növényeket márciusban semmisítették meg, mert hiányoztak többek között a példányokról szóló részletek.

Ilyesmi lehetett az elpusztított virágminta is. Fotó via abc.net.auIlyesmi lehetett az elpusztított virágminta is. Fotó via abc.net.au


A francia múzeum felháborodott azon, hogy tönkrement egy "pótolhatatlan gyűjtemény" - mondta Michelle Waycott, az Ausztrál-ázsiai Herbáriumok vezetőségi tanácsának tagja. Hozzátette: a virágok olyan élőhelyről származhatnak, amely többé már nem létezik. "Néha a gyűjteményekben a fajok utolsó megmaradt példányai találhatók" - nyilatkozta a BBC-nek.

"Nem gondolom, hogy ez erre az esetre is igaz, de minden bizonnyal nagy értéket képviseltek, részben azért, mert olyan régről származnak" - emelte ki.

Az ausztrál mezőgazdaságért és vízforrásokért felelős minisztérium az eset felülvizsgálatát kérte. Szóvivője szerint "a példányokat nem lett volna szabad megsemmisíteni, amíg a minisztérium és befogadó intézmény között folyamatban volt a kommunikáció". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >