2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még mindig nincs módszertana az élelmiszer-pazarlás visszaszorításának

2017. május 26. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

„A szakminisztérium nem végezte el a rá háruló feladatokat az élelmiszerpazarlásra vonatkozó törvény esetében. A parlament kidolgozta és megszavazta tavaly ezt a rendkívül fontos jogszabályt, azonban a szaktárca folyamatos kiskapukat keres, és halasztja a törvény alkalmazási módszertanának a kidolgozását, így azt nem lehet gyakorlatba ültetni. Mi több, a jogszabály módosítására készül, amelyet nem tartok indokoltnak” – mutatott rá Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője. Hozzátette: Románia 2016-ban szavazta meg a törvényt, amely május 21-én kellett volna életbe lépjen, azonban nem készült el az alkalmazási útmutató, amelynek hiányában azt nem lehet gyakorlatba ültetni. 

„Romániában évente lakosonként 76 kg élelmiszer kerül a szemétbe, ezzel a mennyiséggel sereghajtók vagyunk ugyan az Európai Unióban, de így is a megtermelt étel egyharmadát dobjuk ki annak ellenére, hogy azok nagy része fogyasztható lenne. Nem csak a háztartásokban keletkezett hulladékra kell itt gondolni, mert a fogyasztásra alkalmas étel előállítása és a fogyasztóhoz való eljuttatása során minden szinten keletkezik hulladék. Éppen ezért fontos az, hogy ki-ki a maga szintjén mindent megtegyen annak érdekében, hogy minél kisebb legyen ez a szám. Az élelmiszerpazarlásnak ugyanis egyrészt környezetszennyező hatásai is vannak, másrészt viszont a kidobott élelmiszerek nagy része még fogyasztható lenne, amellyel ha megoldani nem is, de csökkenteni lehetne azoknak a számát – természetesen a civil szervezetek bevonásával –, akik ma Romániában nem jutnak élelemhez” – magyarázta a Szatmár megyei parlamenti képviselő.

Hangsúlyozta, a tavaly elfogadott jogszabály előírja, hogy az előállítási lánc minden résztvevője szintjén fel kell lépni a pazarlás ellen, de azt is, hogy a boltokban a lejárati idő előtti időszakban kedvezményes áron kell értékesíteni az élelmiszereket, valamint azt a lehetőséget, hogy ezeket az élelmiszereket támogatásként civil szervezeteknek lehet adományozni, akik azután a megfelelő szabályok betartásával eljuttathatják a rászorulókhoz.

Magyar kifejtette, az az élelmiszerhulladék, ami már sem emberi, sem állati fogyasztásra nem alkalmas, komposztálásra kerülhet, vagy biogáz alapanyagaként szolgálhatna. Ha pedig ezután is van hulladék, akkor azt az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően kell megsemmisíteni, védve ezzel a környezetet. 
„Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen rendkívül nagy fontossággal bíró jogszabályt nem alkalmaznak még Romániában” – taglalta a képviselő. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >