2018. május 23. szerdaDezső
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését Romániában

2017. június 13. 13:13, utolsó frissítés: 15:03

Megszavazta kedden a képviselőház a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását. Kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madarat továbbra is lehet cirkuszban szerepeltetni.

A tiltás megszegése bűncselekménynek számít és bírsággal, vagy akár 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

A törvénytervezet mellett korábban petíció is indult. A petíciót Csibi Magor, a WWF romániai programigazgatója indította azután, hogy januárban tűz ütött ki egy bukaresti cirkusz karámjában, és 11 állat, köztük két tigris is elpusztult.

"Világszerte mintegy 3890 tigris él szabadon. A fajt kihalás fenyegeti, és mégis mindenhol fogságban látjuk őket. A becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint 5000 tigris él fogságban, és sajnos a mi országunk sem kivétel" - írta a petíció, amelyet 63.587 személy írt alá.

"A vadállatok helye nem fogságban, hanem szabadon van. Az, hogy még vannak helyek, ahol szórakoztatásra használjuk az állatok szenvedését, senki számára nem lehet elfogadható. Csak akkor mondhatjuk el, hogy civilizált társadalommá kezdtünk válni, amikor tisztelettel bánunk a körülöttünk élő állatokkal" - állt még a szövegben.

A törvénytervezetet 201 igen, 7 nem szavazattal fogadták el 58 tartózkodás mellett.

A Remus Cernea volt képviselő által az előző ciklusban benyújtott törvénytervezetet korábban a szenátus elutasította, a képviselőház döntő házként szavazott róla. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >