2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Polgármester: a Tusványosra érkezők ne menjenek egyedül az erdőbe

2017. július 07. 17:21, utolsó frissítés: 17:21

Súlyos a medvehelyzet Tusnádfürdőn, de nem kell félni - mondta el a Kolozsvári Rádió Hangoló című műsorában Albert Tibor polgármester, akitől a műsorvezetők arról érdeklődtek, milyen kilátásai lehetnek azoknak, akik Tusnádfürdőre, vagy Tusványosra indulnak.

“Elég súlyos a helyzet, miközben mindenki arról beszél, hogy meg lehet oldani a medveproblémát, én úgy látom, hogy ez csak erősödik. Én jelenleg nem tartózkodom otthon, de nemrég kaptam a hírt, hogy az éjszaka is benn járt egy medve a panzióban, amit már többször meglátogatott. Most engedélyt kaptunk két medve rezervátumba való szállításába. Egyébként az egész város területén járnak a medvék, 15 olyan medvebocsot tartunk számon, amik az idén születtek, ami azt jelenti, hogy ha hetet elszállítanak, akkor is duplájára nő nálunk az állomány. Elég felháborító az is, hogy minden reggel úgy kell kezdenem a munkát, hogy akkor az éjszaka vajon hol járt a medve” - panaszolta el a polgármester. Albert ugyanakkor elismerte, a számok csak hozzávetőlegesek, hiszen a medvék folyton vándorolnak, így nem lehet pontosan megmondani, pontosan mennyi van. “

A polgármester ugyanakkor megnyugtatná a Tusványosra látogatókat, személy elleni támadás még sosem történt, és sokan jönnek csak azért is, hogy medvét lássanak, így semmi ok az aggodalomra. Ugyanakkor azoknak, akik oda látogatnak, azt tanácsolja, ne járjanak egyedül az erdőben, ha csoportosan mennek, akkor hangoskodjanak.

Albert Tibor elmondta: ezelőtt öt évvel felszámolták a szemétdombot, ami valahol az erdő közepében volt, és a medvék, akik megszokták a háztartási hulladékot, most ezt keresik. “Mi intézkedtünk, Tusnádfürdő körbe van rakva védő kukákkal, amik védik a háztartási szemetet, ezért most bejönnek a házakhoz” - monda. A műsor szerkesztőjének kérdésére, hogy, ha kint etetnék az erdőben a medvéket, akkor az nem tartaná-e távol a településtől őket, Albert azt válaszolta, hogy egy ilyen akciónak folytonossága kellene legyen, anélkül hatástalanok.

“Én azon gondolkodtam, hogy ha valakit megtámad a medve, akkor be fogom perelni az illetékeseket, és próbáltam kideríteni, hogy kik azok, de hát senki nem vállal felelősséget: a környezetvédelmi minisztérium azt mondja, hogy a vadásztársulások az illetékesek, ők meg azt mondják, hogy nem tudják honnan vándorolt oda a medve, de nem az ő hatáskörük.”

Albert Tibor szerint örökös probléma lesz nálunk, mert Tusnádfürdő két hegység között van, és itt elvileg a medvéknek egy átjáró van biztosítva, Én mindig azt mondtam, hogy rendszeres etetés kellene, illetve járőrözés megfelelő felszereléssel, hogy lakott területre ne engedjék be a medvéket. A polgármester szerint az, hogy a környezetvédelmi miniszter engedélyt fog adni 175 medve kilövésére, nem megoldás, mert így minden székelyföldi vadásztársulásnak jutni fog egy fél medve. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >