2018. május 23. szerdaDezső
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Horgászok győztek le egy törpe vízerőmű vállalatot

2017. július 11. 11:54, utolsó frissítés: 12:00

A kolozsvári ATS Energy vállalatot, amely a megyében a Hideg-Szamoson több törpe vízerőművet is épített, arra kötelezte a bíróság, hogy rombolja le az összes eddig elkészített építményt, és állítsa vissza a folyó medrét - tudósít a DIGI24 csatorna.

A vállalatot egy horgászszövetség, a Mesterséges Legyezőhorgászok Romániai Szövetkezete perelte be, és alperes volt a Kolozs Megyei Tanács is. A szervezet célja a Hideg-Szamos völgyének megmentése volt.

A környezetvédelmi aktivisták régóta szót emelnek a törpe vízerőművek által okozott pusztás miatt szerte az országban. A vállalatok általában azt mondják, ezek nem károsítják a környezetet, az aktivisták viszont azt bizonygatják, hogy a folyók sodrása lelassul miattuk, kiszáradnak a medrek, ráadásul a halak vándorlásának meggátolása fajok kihalásához vezet.

A jelenlegi per még 2014-ben kezdődött, de csak most hoztak ítéletet benne, eszerint kötelezik a vállalatot a perköltségek megtérítésére a felperes felé, a jelenlegi építkezések leállítását, a medrek visszaállítását az eredeti állapotba és valamennyi építmény lerombolására.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >