2018. július 18. szerdaFrigyes
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltűntek a kommunista gerillák, eltűnt az erdő is Kolumbiában

2017. július 13. 19:25, utolsó frissítés: 19:37

Az e hónapi adatok szerint a kolumbiai erdőirtások aránya 44%-al (178 597 hektárral) nőtt 2016-ban, amióta az ott tevékenykedő radikális baloldali gerillaszervezet, a FARC-ként ismert Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők a kolumbiai kormánnyal kötött békemegállapodás keretében lemondott és fokozatosan visszavonult az ellenőrzése alatti területekről, Uribe városhoz közel - írja a Guardian- Az így szabadon maradt erdőket a helyi lakosság és kisebb bűnszervezetek kezdték el gyors ütemben kitermelni.

Bár 53 éves aktivitásuk alatt nem természetvédelmi tevékenységükről voltak híresek (elég, ha csak az alapjövedelmüket biztosító kokaültetvényekhez szükséges tarvágásokra és az illegálisan folytatott aranykitermelésre gondolunk), tény, hogy ellenőrizni és mérsékelni tudták a fakivágást. Az őserdők természetes védelmet nyújtottak légitámadásoktól, így volt, ahol évi két hektárra korlátozták a kitermelést a lakosság számára, továbbá megkövetelték a farmerektől, hogy a területük 20%-án erdőség legyen. Mikor visszavonultak, a farmerek kivágták a fákat, és beültették a területet

A Norvég kormány megközelítőleg 3,5 millió dollárt tervez arra fordítani, hogy volt FARC-tagokat és helyi közösségeket bevonva, anyagi támogatás fejében, megfigyelés alatt tarthassák az erdőket, és adott esetben feljelentéseket is tegyenek illegális fakitermelők ellen. A helyiek, amennyire ez felmérhető, lelkesednek az ötletért.

Ez azért is fontos lenne, mert Kolumbia rendelkezik a nyolcadik legnagyobb erdős területtel a világon, ugyanakkor a párizsi klímaegyezményben vállalta, hogy leállítják a fakitermeléseket, és az eddigi tarvágásokat visszaültetik 2030-ig.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >