2018. július 16. hétfőValter
20°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínűleg ismét mérgező anyagok kerültek az Aranyosba

2017. július 24. 16:21, utolsó frissítés: 16:24

Újabb zöldes elszíneződést filmeztek le az Aranyos folyó felső, Szigethegységben található folyásán az utóbbi két napban, és a környezetvédők úgy sejtik, ismét a Cupru Min vállalat zagytározójából került a folyóba.A Cupru Min bányászvállalatot néhány hónapja 100 000 lejre büntette a Környezetvédelmi Őrség, akkor is ugyanilyen színű volt a víz, és a szennyeződés a veresvölgyi (Roșia Poieni) tározóból származott. Egyelőre nem tudni, milyen halkárok keletkeztek a mostani szivárgás miatt.

A Cupru Min állami vállalat, áprilisban 6000 köbméternyi zagy ömlött a folyóba. Akkor a tározó leürítő rendszerének egyik, még 1988-ban készült berendezése rozsdásodott el, és esett szét, a szennyezett anyagok pedig a föld alatt belefolytak a helyi patakba.A Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legjelentősebb, még működő, ugyanakkor Románia legnagyobb zagytározója. 130 hektáron terül el, és több millió tonna zagyot tartalmaz.

A Mining Watch környezetvédő szervezete a Facebookon arról ír, hogy a Környezetvédelmi Ügynökség a helyi lakosokat azzal vádolja, hogy valótlanságot állítanak, és hogy a folyóról készített felvételek régiek. A szervezet ezért arra kér az embereket, tegyenek jelentés az Őrség felé, és kérjék, hogy a szervezet vizsgálja ki az ügyet. (adevarul/miningwatch/hírszerk)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >