2018. július 18. szerdaFrigyes
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániából származó rovarirtó miatt vontak vissza 3 millió tojást Németországban és Hollandiában

2017. augusztus 07. 13:29, utolsó frissítés: 13:38

Hétvégén több millió tojást vontak be a hollandiai és németországi szupermarketek polcairól, mert mérgező rovarirtó szereket tartalmaztak, most kiderült, hogy a toxikus anyag Romániából származik.

Az ügyben ránk tartozó rész, hogy egy romániai állat-egészségügyi vállalat, a Farmavet and Pasteur Romania is érintett a botrányban.

A botrány azzal kezdődött, hogy a Hollandiában bejegyzett Chickfriend vállalat és a belga ellátója, a Poultry Vision olyan anyagot vásároltak 2016-ban, amely a Fipronil nevű rovarirtó anyagot tartalmazza, melyeket a tetvek ellen alkalmazták. A Fipronilról előzetesen ki volt mutatva, hogy nagy tételben alkalmazva kockázatos a fogyasztók egészségére, tehát nem szabadott volna a tojásokra szórni, ahogyan a vállalatok tették. Az ügyben nyomozás indult.

Az NRC és a The Black Sea portálok kiderítették, hogy 2016-ban a két fent említett cég megrendelést adott le a romániai Farmavet and Pasteur-höz, amelytől 3000 liternyi rovarirtót rendeltek, amiért 108 000 eurót fizettek, amely 10%-nyit tartalmazott a káros anyagból. A két portál megszerezte a cégek közötti e-mailezést, amelyekben még több rovarirtó megrendelését tervezik a nyugatiak, és a Chickfriend igazgatója három hónappal az első rendelés után már sürgeti a romániai vállalatot az új küldemény leszállításával, mert sürgősen el akarja kezdeni a termékek piacra dobását.

Nem tudni, az újabb szállítás megtörtént-e, de minden esetre a belga vállalat raktárában múlt héten 6000 liternyi Fipronilt találtak.

Pénteken ennek következtében Németországban az ALDI szupermarket minden tojását visszavonta a boltokból, miután a német közegészségügyi hatóságok bejelentették, hogy 3 millió veszélyes tojás lehet.


Hollandiában ennek hatására 138 tyúktenyésztő farmot zártak be ideiglenesen. A WHO a rovarirtót mérsékelten veszélyesnek sorolta be, és figyelmeztetett, hogy nagy dózisban megbetegedéseket okozhat. A Fipronilt általában a kutyákon és macskákon használják bolhák és tetvek ellen.

A bukaresti vállalatnak volt egy terméke, a Fiprocid, amit azóta bevontak a piacról, viszont van egy termékük, ami tartlmaz Fipronilt, a Spor Forte nevű, ezt kutyákhoz ajánlják. A Pasteur Romania bran egyrészt állami tulajdonban van, részben pedig magánkézben, a Prahova megyei Filipesti Branch és a a bukresti SN Pasteur állatimmuniológiai intézet a tulajdonosai. (The Black Sea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >