2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ütemtervet dolgoztak ki tudósok a bolygó megmentésére

2017. augusztus 25. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

A szél, víz és napenergiára történő gyors átéréssel még elkerülhető lenne a katasztrofális éghajlatváltozás bekövetkezése. Mindezen energiaforrások a párizsi klímaegyezményt aláíró 139 ország rendelkezésére állanak. Vajon mennyi idő alatt tudna a bolygó nagy része kiszállni a szén, az olaj és a gáz felhasználásából? Talán pár évtized alatt sikerülne.

A fenti kijelentést támasztja alá Mark Z. Jacobson, a stanfordi egyetem polgári és környezetvédelmi professzor kutatása is, amelyben ő és még pár szerző 139 ország ütemtervét kutatták és írták meg, melynek alkalmazásával szerintük 2050-re a szél, víz és napenergia felhasználásával akár 100%-ban megújítható környezetünk.

A szerzők rámutattak arra, hogy Albániától Zimbawéig a megújuló energiaforrásokon keresztül történő energiafelhasználás, hogyan és milyen mértékben segítene megakadályozni a katasztrófákat, a globális felmelegedést és növelné az energiához való hozzáférést világszerte.

A jelenlegi kutatás, Jacobson korábbi munkájára épült, ami szerint az Egyesült Államok egyedül képes lenne a klíma teljes regenerálására nagyon alacsony költségek árán, a fosszilis tüzelőanyagok által okozott globális felmelegedés féktelen hátrányai ellenére is.

A kutatók 139 országban elemezték a környezeti erőforrásokat, hogy meghatározzák a napenergia, a szélenergia és a vízenergiai technológiák kombinációját a kereslet kielégítésére. Korábbi elemzések alapján a kutatók becslése szerint az országok energiatárolási kapacitása nem egyenlő, ezért országonként másként oszlana fel az energiafelhasználás és annak különböző formái.

Szudán nagy mértékben támaszkodhatnak a tetőtéri napelemekre, Svájc a vízerőművekre, míg az Egyesült Királyság a szélerőre. Ezen tervek bevetése és gyakorlatba ültetése esetén a világ energiájának 58% származhatna napenergiából, 37 % szélből, a megmaradt százalékokat pedig a vízenergia tenné ki.

Ezen állítások megvalósítása merész feladatnak tűnik és sokak számára hihetetlennek. Jacobson által publikált útvonal nem előrejelzi, hogy mi fog történni a jövőben, hanem lehetséges alternatívákat kínál, mutat be egy fosszilis üzemanyagmentes jövő felé. (Citylab)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >