2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ismét tüntetések lesznek Verespatak miatt, miután a kormány meggondolta magát UNESCO-ügyben

2017. augusztus 30. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

A jelenlegi kormány nem támogatja, hogy Verespatak rajta legyen az UNESCO világörökségi listáján ezért megpróbálják visszavonni a Ciolos kormány-által benyújtott dokumentumokat, amelyben azt kérték, hogy a települést világörökséggé nyilvánítsák.

A kulturális miniszter, Lucian Romașcanu szerint, az elhamarkodott döntés, hogy Verespatak rajta legyen az UNESCO listáján, ahhoz vezethet, hogy Románia elveszítse a kanadai céggel (Global Resources) szembeni pert és ki kell fizesse a 4, 4 milliárd dollárt, amit a vállalat kárpótlásként kér a meghiúsult beruházás miatt.

Mihai Goțiu, a Mentsük meg Romániát Egyesület (USR) szenátora hívta fel a figyelmet először a kormány szándékára, hogy visszavonják Verespatak jelölését. A szenátor hazugnak és félrevezetőnek nevezte a kormányt, és azt mondta: „ha Verespatak rajta lesz az UNESCO világörökségi listáján az nemzetközi elismerést jelent, és kiemelné Verespatak értékeit. Egy ilyen szerű elismerés hatalmas lehetőség arra, hogy Verespatak és a környező helységek is fejlődjenek.”

Kedden este reagált a témára Mihai Tudose miniszterelnök is, ő nem hiszi, hogy Románia pert veszíthetne az RMGC ellen, viszont felelőtlennek nevezte Dacian Cioloșt, hogy a kormánya alatt jelölték fel Verespatakot UNESCO-listára. Tudose szerint így a román állam soha nem termelheti ki a Verspatakon található aranyat, és Cioloșnak ezért a döntéséért felelnie kell még valamikor.

Tudose elmondta, megpróbálják visszavonni a jelölést, ez viszont technikai okok miatt nagyon nehéz, a kormány azonban mindent meg fog tenni, hogy sikerüljön, még akkor is, ha ezzel furcsa helyzetbe kerülünk egy nemzetközi intézmény előtt.

Verespatakért a civilek újra utcára fognak vonulni, ma már a közösségi oldalakon több tüntetés is szerveződött Kolozsvár főterén és Bukarestben a Victoria-téren szeptember 1-jén, 19 órakor. A tüntetők a Tudose-kormány lemondását kérik. (cluj.usr.ro/hotnews/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >