2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több százan tüntettek Kolozsváron Verespatak UNESCO-pályázatának visszavonása ellen

2017. szeptember 02. 10:10, utolsó frissítés: 10:27

Több mint 200 személy tüntetett péntek este Kolozsváron Mihai Tudose miniszterelnök lemondását kérve, amiért a kormány azt tervezi, hogy visszavonja Verespatak előterjesztését az UNESCO világörökségi listájára.

"Nem bízunk már a politikusokban. Reméltük, hogy lezártnak tekinthetjük a Verespatak-ügyet, de úgy tűnik, minden a feje tetejére áll. Rendkívül fontos, hogy Verespatak felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára, most pedig a miniszterelnök olyasmire készül, amire még nem volt példa: vissza akarja vonni a felterjesztést, amely oly sok erőfeszítést igényelt. A miniszterelnöknek mennie kell, kérjük az ő és a kormány lemondását" - mondta az egyik tiltakozó.

A Kolozsvár főterén összegyűltek kormányellenes rigmusokat skandáltak és táblákat tartottak a magasba többek között ilyen felirattal: "Nem adjuk Verespatakot!" "Mentsétek meg Verespatakot", "Verespataknak az UNESCO-listán a helye".

Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta a héten egy televíziós műsorban, hogy a kormány megpróbálja visszavonni a felterjesztést, amellyel Románia az UNESCO világörökségi listájára javasolja Verespatakot, mivel amennyiben védelmi övezetté nyilvánítják azt, nem lehet majd kitermelni az altalajkincseit. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >