2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csokoládéipar romba dönti az elefántcsontparti esőerdőket

2017. szeptember 14. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

Veszélyben vannak Elefántcsontpart esőerdői, a csokoládé alapanyagát termesztők miatt. A nagy márkák mint a Mars, a Nestlé és a Mindelez a kakaó értékesítő vállalatoktól illegálisan termesztett babot vásárolnak. Az illegális kakaótermesztők, az elefántcsontparti esőerdőket számolják fel, az üzlet érdekében. 1960 óta 80%-al csökken emiatt az esőerdők száma. - derült ki a the guardian által végzett felmérésből.

Az illegálisan termesztett kakaóbabok minősége gyengébb, de mégis a világ kakaójának 40%-a az Elefántcsontpartról származik, amiből következik, hogy a Mars, Ferrero Rocher és Milka termékek szennyezve vannak a nem tiszta kakaóbabokkal.

Az ott nem törvényes úton termesztett kakaóbab ültetvények fölött a helyi hatóságok szemet hunynak a profit érdekében. A világ kakaómennyiségének 70%-át afrikai országokban termesztik, de jelen esetben az elefántcsontpart az e célból bekövetkezett erdőirtás fő áldozata.

A csokoládé iránti globális kereslet ha nem csökken vagy ha nem találnak más megoldás erre a problémára, akkor azt vonja maga után, hogy 2030-ra már nem fog létezni az elefántcsontparti esőerdő. A történet iróniáját azt adja, hogy a helyiek akkora szegénységben élnek, hogy nem engedhetik meg magunknak egy Mars vagy Milka csokoládé elfogyasztását.

A nagyvállalatok elkötelezték magukat amellett, hogy megoldást találjanak ezen problémára. Barry Parkin, a Mars vállalat vezetője is nyilatkozott az ügy kapcsán. „Elkötelezettek vagyunk az erdőirtás és az erdőpusztítás megszüntetéséért. A globális kakaóellátási lánc más módszereket kell alkalmazzon”. - mondta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >