2018. október 21. vasárnapOrsolya
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kipusztult egy folyó halállománya a szászvárosi gyártűz miatt

2017. szeptember 14. 15:40, utolsó frissítés: 16:02

Sikerült megállítani a szászvárosi robbanás miatt létrejött környezeti szennyezést, mondta el megkeresésünkre Szép Róbert, az Országos Környezetvédelmi Őrség államtitkára. A pár napja történt szászvárosi gyári tűz miatt kialakult minden veszély sikerült elhárítani. Az eszenciális olajokat forgalmazó gyár raktára kigyulladt és több ezer köbméter illóolaj szabadult fel a levegőbe.

A robbanás következtében kéndioxid túllépés volt mérhető, valamint benzol és illószerves anyagok kerültek a légkörbe, de a légkördinamika aszcendens áradásának köszönhetően, 1000–1300-ig méterig kapta fel a mérgező olajakat, abban a magasságban pedig már hígult az összetétel, ezért nem jelentett közvetlen veszélyt a lakosság számára.

Nagyobb problémát a vízbe való jutás jelentette, a csapadékgyűjtőn és a lefolyókon keresztül ezen mérgező anyagok bejutottak az Orăștie folyóba. Az olajak egy része feloldódott, nagyobb része pedig a folyó felszínén egy olajréteget alakított ki. Ennek következtében nagy lett a szennyezettség mértéke a víznek, valamint az oldott oxigén is kifogyott. A folyó ph értéke nagyon megnőtt és a víz annyira ellúgosodott, hogy elmondható az, hogy rövid ideig biológiai halált áll be a folyóban, emiatt a víz élővilága teljesen kipusztult.

„A vízügyi és környezetvédelmi őrség példa értékű fellépésének köszönhetően, sikerült időben cselekedni és megakadályozni a szennyezés továbbterjedését a Marosba. ”- mondta Szép Róbert. „A környezetvédelmi miniszter asszony szívvel-lélekkel ott volt mellettünk, továbbá a tűzoltóknak is jár a köszönet, nélkülük nem tudtuk volna megállítani a szennyezést. ”

A következő nagy kérdés és nagy feladat az Orăștie folyó élővilágának a visszaállítása, újratelepítése. Ez a folyamat nem egy-két nap alatt fog helyreállni, de a környezetvédelmi őrség mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket hozzon ezen ügyben

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >