2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvényt hoznának létre, hogy természetvédelmi területekről is lehessen ásványi anyagokat kiaknázni

2017. szeptember 27. 12:55, utolsó frissítés: 13:20

Törvényjavaslatot készített harminc parlamenti képviselő, amely az ásványi erőforrások kiaknázását tenné lehetővé az ország természeti parkjaiban és a védett területeken is. A javaslat számos parlamenti bizottságtól már meg is kapta a pozitív véleményezést. A környezetvédelmi szervezetek és aktivisták ellenzik a kezdeményezést, mert ez az ökoszisztéma veszélyeztetésével járna. Az aktivisták jelezték, hogy bírósághoz fognak fordulni annak érdekében, hogy meggátolják

Egy 2007-es rendelet előírja, hogy a védett területek egységének megtartása fontosabb, mint bármiféle gazdasági érdek megvalósulása. A törvényjavaslat készítőinek állítása szerint azonban jobb volt 2007 előtt, amikor is kiállíthatóak voltak olyan engedélyek, melyek lehetővé tették az erőforrások kiaknázását ezen területekről is. A környezetvédők attól félnek, ha még egyszer ilyen lehetőség adódna az a természeti parkok és védett területek földig rombolásához vezetne.

„Abban az esetben ha munkagépek között szeretnénk sétálni, vagy ha azt szeretnénk, hogy a beton között legyen csak folyó, abban az esetben támogatnánk a kezdeményezést, de jelen esetben nem ez a cél.” - nyilatkozta Mihai Zotta, a Conservation Carpathia Alapítvány igazgatója.

A Natura 2000 Koalíciós Szövetség, a környezetvédelmi szervezetek hálózata petíciót indítványozott, ami által a védett területek ásványi kincseinek hasznosítását igyekszik megállítani. Liviu Cioineag, a Natura 2000 Civil Koalíció elnöke elmondta, hogy minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy ne valósulhasson meg a törvényjavaslat. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >