2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A hatóságok azt ígérik, 2028-ig bezárnak két veszélyes hulladéktározót Maros megyében

2017. szeptember 27. 16:07, utolsó frissítés: 16:10

A román hatóságok vállalni fogják az Európai Bíróság előtt, hogy 2028-ig bezárják az ország veszélyes hulladéktározóit, amelyek között a dicsőszentmártoni BICAPA a legnagyobb. A román hatóságok ilyen irányú ígérete eredetileg 2011-re szólt - közölte szerdán Dănuţ Ştefănescu, a Maros megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

Dănuţ Ştefănescu elmondta, hogy Maros megyében két veszélyes, ipari hulladéktározó van, az Azomureş vegyipari kombináté (amelyet 55%-ban sikerült már bezárni európai finanszírozással, és a tervek szerint 2020 végéig teljes egészében bezárják), valamint Dicsőszentmártonban a BICAPA.

A BICAPA 3 hulladéktároló medencéje összesen 25 hektáron terül el, telítettségük 100%-os. Ştefănescu szerint a három ülepítőben összesen kétmillió tonna veszélyes, vegyipari hulladék gyűlt fel. Az egyik, nem veszélyes hulladékokat tartalmazó medencét 2018. december 31-ig kell bezárniuk, de a környezetvédelmi ügynökség vezetője szerint „nem tudni, mennyire fog ez megvalósulni.” A BICAPA bezárásának határideje 2028. december 31-e, noha a Románia által eredetileg aláírt vállalás értelmében ennek már 2011-ben meg kellett volna történnie. „Lássuk, elfogadja-e ezt az Európai Bíróság, lévén, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Románia ellen” - tette hozzá Dănuţ Ştefănescu.

A BICAPA hulladéktározóiban többek közt olyan veszélyes, rákos megbetegedést okozó vegyi anyagok is találhatók nagy arányban, mint a hexavalens króm.
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >