2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Három romániai városban nagyon szennyezett a levegő az Európai Bizottság szerint

2017. szeptember 28. 16:37, utolsó frissítés: 16:57

25.000 romániai lakos hal meg évente olyan légúti betegségekben, melyekért a légköri szennyezettség a felelős. Az Európai Bizottság is felfigyelt a problémára, és három romániai város számára helyezett kilátásba büntetést, amennyiben nem oldják meg a problémákat.

A Környezetvédelmi Minisztérium adatai azonban azt mutatják, Romániában nem jelent gondot a légszennyezés. Ezek az adatok több mint 100 mérőállomás által gyűjtött információkra hagyatkoznak. A minisztérium szerint Medgidia és Slatina azok a városok, ahol kissé rosszabb a helyzet. Szerintük a Bizottság által "megfenyített" három városban, Bukarestben, Iași-ban és Brassóban átlagon felülinek mondható a légminőség.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Iași-ban a nagy forgalom, és az ennek következtében létrejövő szennyezés okoz problémát. A városnak nincs terelőútja, a városvezetés meg hiába kérte az utakat igazgató vállalattól, hogy korlátozzák a városba behaladó kamionos forgalmat, erre ők nem voltak hajlandóak.

Az Európai Bizottság figyelmeztette a városokat, hogy évente csak 35 esetben megengedett átlépni a károsanyag-kibocsátási határt, ha ennél többször történik meg, akkor büntetésekre kerül sor. Ehhez képest Iași-ban 2017-ben már 125 alkalommal mértek túlzottan nagy szennyezettséget. Ez ahhoz képest is aggasztó, hogy 2016-ban mindössze 70-szer történt ilyen, tehát romlott a helyzet.

A Bizottság arra is figyelmezteti az országot, hogy súlyos hiányosságok vannak a szennyeződések mérésében is.

Amennyiben a romániai hatóságok nem oldják meg a problémákat, a Bizottság az Európai Bíróság elé fogja vinni az ügyet, és az önkormányzatok akár 100 000 eurós büntetést is fizethetnek.

Brassó jelenléte a három város között kifejezetten furcsa, nemrég a storia.ro közölt egy kutatást, amiben Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy mellett a legtisztább levegőjű városnak találták. (digi24/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >