2018. július 18. szerdaFrigyes
22°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felgyorsulhat a globális felmelegedés a tehenek ürüléke miatt

2017. október 02. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Bár az már egy ideje köztudott, hogy a kérődzők bélgázai és ürüléke hozzájárul a globális felmelegedéshez, egy friss tanulmány szerint eddig alábecsülték az így felszabaduló metán hatását a klímára.

Újabb tanulmányokból kiderült, hogy a tehenek ürüléke hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához, vagyis az ily módon felszabaduló metán.

A metán az az emésztési melléktermék, melyet az állat gyomrában lévő mikrobák termelnek, és amely 5-ször hatékonyabban ejti csapdába a hőt a klímaváltozás legfőbb okozójának vélt, javarészt az emberi tevékenységgel levegőbe jutó szén-dioxidnál.

A Kormányközi Klímaváltozási Kerekasztal (IPCC) 2006-os becsléseihez képest, 11 százalékkal nőtt a tenyészállatok metánkibocsátása - derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztériumi kutatói tanulmányból. "Sok régióban változóban van az állattartás, a tenyésztés eredményeként több élelmet fogyasztó, nagyobb állatok élnek" - mondta a kutatás vezetője, Julie Wolf.

A Carbon Balance and Management tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint 2006-ban így a metánkibocsátás önmagában az üvegházhatású gázkibocsátás 16 százalékáért volt felelős. (444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >