2019. január 17. csütörtökAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A történelem eddigi legnagyobb újraerdősítésére készülnek Braziliában

2017. november 07. 14:25, utolsó frissítés: 14:29

A történelem legnagyobb újraerdősítését a brazíliai Amazonas esőerdő vidékén tervezik megvalósítani, méghozzá azzal a szándékkal, hogy 2023-ig 73 millió fát ültetnek el.

A 6 évig tartó, több millió dolláros projekt, melyet a Conservaton Inernational (Nemzetközi Értékmegőrzés) vezet, 30.000 hektárnyi területen tevékenykedik (ez megfelel 30.000 futballpályának).

Ez az erőfeszítés segíti Brazíliát abban, hogy közelebb kerüljön a párizsi egyezményben vállaltakhoz, amelynek értelmében 12 millió hektárt kell újraerdősíteni 2030-ig."Ez egy lélegzetelállítóan vakmerő projekt"- nyilatkozta Dr. M. Sanjayan, az Conservation Inernational vezérigazgatója.

"A partnerekkel együtt a világ legnagyobb trópusi esőerdő-visszaállítást hajtjuk végre, csökkentve a költségeken is. Nemcsak az Amazonas esőerdő és környékének a sorsa függ ettől, de annak 25 millió lakójának, a számtalan itt élő fajnak és bolygónk klímájának is.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője, ahol a legutóbbi, 2014-2015-ös kutatások során 381 új fajt fedeztek fel.

Azonban ezt az értékes földet évszázadokon át kizsákmányolták természetes erőforrásai és ásványai miatt - ahogyan azt Bruno Vander Velde, az Conservation Inernational szerkesztőségi igazgatója is írja: „mindez ahhoz vezetett, hogy az eredeti erdőtakaró 20 százalékát legelők és mezőgazdasági növények váltották fel, anélkül, hogy az ott élők jólétét ezek biztosították volna."

Hozzáteszi „a újraerdősítési projekt segíti a régió gazdasági fejlődését, anélkül, hogy kárt tenne az erdőiben, ugyanakkor biztosítja az emberek jólétét is.”

Az újraerdősítés során a "muvuca" stratégiát fogják alkalmazni (a portugál szó jelentése: sok ember kis helyen). A stratégia során több mint 200 őshonos faj magjait szórják szét a kiirtott részek minden négyzetméterén, megengedve, hogy a természetes kiválasztódás úgymond „kigyomlálja” a gyengébb növényeket.

A projektet kivitelező cég, a Fast Company szerint egy 2014-es tanulmány, melyet a Nemzetközi Étel és Mezőgazdasági szervezet végzett, bebizonyította, hogy a "muvuca" módszerrel ültetett őshonos fafajták 90 százaléka megfogan.

Rodrigo Medeiros, a brazíliai Conservation Inernational alelnöke szerint az újraerdősítések az Amazonas déli részét, Rondônia, Acre, Pará ès a Xingu vízgyűjtő csatorna területeit fogják megcélozni. Medeiros azt is elmondta, hogy az újraerdősítési munkálatok felölelik a másodlagos létező erdők gazdagítását kiválasztott őshonos fajok elvetésével, vagy ha szükséges, ezek direkt ültetésével.

A Brazil Környezetvédelmi Minisztérium, a globális környezetvédelmi egyesület, a világbank, a brazil biodiverzitási alap, és a 'Rock in Rio' környezetvédelmi ága, az 'Amazonia Live' szintén partnerei a projektnek. (weforum.org/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >