2018. január 23. keddZelma, Rajmund
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Száz év után újra vadszamarak róják a sztyeppéket Kazahsztánban

2017. november 09. 17:22, utolsó frissítés: 17:22

Több mint száz év után újra vadszamarak, vagyis kulánok róják a sztyeppéket Kazahsztán középső részén.

Október végén kilenc állatot engedtek szabadon a közép-kazahsztáni Altyn Dala védett terület peremén kialakított akklimatizációs területen - olvasható a projektet koordináló Norvég Természetkutatási Intézet (NINA) honlapján.Az állatokat az ország délkeleti részéből, az 1 200 kilométerrel arrébb fekvő Altyn Emel Nemzeti Parkból szállították át helikopterrel az új otthonukba. A park kulánállománya ugyanis olyannyira megnőtt az elmúlt években, hogy lehetővé vált az újabb populációk alapítása. Az első kilenc egyedet kora tavasszal fogják szabadon engedni.

A kulán (Equus hemionus kulan) az ázsiai vadszamár egyik alfaja, nevezik félszamárnak is, mivel rendszertanilag átmenetet képez a szamarak és a lovak között. Hajdanán a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is elterjedt volt, a Földközi-tengertől egészen Mongólia keleti részéig.

Az elmúlt két évszázadban azonban drasztikusan, az eredeti állomány kevesebb mint 3 százalékára csökkent a számuk. Az ázsiai vadszamár ugyan viszonylag elterjedt Mongóliában, ám közép-ázsiai alfaja ma már veszélyeztetettnek számít és mindössze néhány elszigetelt, apró populációja él Türkmenisztánban, Kazahsztánban és Üzbegisztánban.

A mostani projekt célja, hogy a következő 3-4 évben 30-40 állatot költöztessenek át a parkból az ország középső részének sztyeppéire.

"Az első kilenc állat idei átszállításának célja, hogy teszteljük az állatok befogásának, gondozásának, szállításának és szabadon engedésének a módszerét" - mondta Petra Kaczensky, a projektet koordináló Norvég Természetkutatási Intézet (NINA) munkatársa. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >