2019. január 19. szombatSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vesztünkbe rohanunk: 15 000 tudós írt nyílt levelet a Föld védelmében

2017. november 15. 13:51, utolsó frissítés: 14:29

Utoljára 1992-ben adtak ki ilyen példátlan mértékű összefogással nyílt levelet a világ tudósai. Most úgy érezték, elérkezett az idő egy második figyelmeztetésre.

A világ 184 országának több mint 15 ezer tudósa adott ki aggódó hangú, de udvarias nyílt levelet, amelyben ismét megkérték az emberiséget, ne rombolják tovább a bolygót.A BioScience című tudományos folyóiratban publikált mostani nyílt levél a „World Scientists’ Warning to Humanity: A Second Notice” vagyis: „A világ tudósainak” figyelmeztetése az emberiség számára: „Második figyelmeztetés”.

A „Második figyelmeztetés” címet nem véletlenül kapta az írás, ugyanis egy 1992-es hasonló nyílt levél folytatásának tekinthető, csak most már hangosabban kongatják a vészharangot.

A kutatók a Föld bioszférájának pusztítása miatt aggódnak. Az akkori nyílt levél szerint az óceánok halállományát kimerítettük, az esőerdőket ledózeroltuk, ezzel pedig tetemes mennyiségű szén-dioxidot juttattunk a levegőbe. És úgy tűnik, mindezen továbbra sem változtattunk.

A mostani levél szerint 1992 óta az egyetlen pozitív előrelépés, hogy sikerült stabilizálnunk az ózonréteget, sőt minden más csak még rosszabb lett.

A tudósok azonban úgy látják, hogy nem volna rossz, ha még az unokáinknak is maradna lélegezhető levegő. A szakemberek szerint még most kellene lépni, mert hamarosan már túl késő lesz ilyesmihez.

A 25 évvel ezelőtti nyílt levélhez képest éppen ezért ma már nem a túlnépesedést vagy az ózonlyukat tartják a legnagyobb problémának, hanem a jó eséllyel katasztrofális éghajlati változásokat, illetve hogy öles léptekkel haladunk a hatodik nagy kihalási esemény felé, ami annyit tesz, hogy az évszázad végére a jelenleg megtalálható fajok jelentős része eltűnik a Földről.

A tudósok szerint 1992 óta az egy főre jutó édesvízi erőforrás 25 százalékkal csökkent.

Az óceáni „dead zone-ok” vagyis az oxigénhiányos területek 75 százalékkal nőttek.Nagyjából 120 millió hektárnyi erdő tűnt el.A vadon élő gerinces állatok száma 30 százalékkal csökkent.

A klímaváltozásért is felelős szén-dioxid kibocsátása az évenkénti 20 milliárd tonnáról 40 milliárd tonnára nőtt.Ugyanakkor pozitív előrelépés, hogy a világ egyes részein csökkent az erdőirtás üteme és a megújuló energia ágazata is virágzik.

A kutatók szerint azonban az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében az alulról jövő kezdeményezéseknek meg kellene győzniük a világ vezetőit arról, hogy a környezetünket meg kell védenünk. (mti/hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >