2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az RMDSZ képviselői nem támogatják ebben a formában a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást

2017. november 22. 10:21, utolsó frissítés: 10:40

Az RMDSZ képviselőházi frakciója arra kérte a kormányt, hogy készítsen hatástanulmányt arról, hogy hol lenne engedélyezett a bányakitermelés, ahol most Natura 2000 területek vannak.
 
„Az RMDSZ képviselőházi frakciója csak abban az esetben tudja támogatni,  a Natura 2000-es besorolású területek szabályozására vonatkozó törvénymódosítást, ha a szaktárca hatástanulmányt készít azokról a bányákról és településekről, ahol elindulhatna az altalajkincsek kitermelése”, mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter. 

A szakpolitikus úgy értékelte, a képviselőház csak akkor dönthet felelősen ebben a kérdésben, amennyiben megfelelő módon tájékoztatja a pártokat a kormány.

„Jelenleg a képviselőházi szakbizottságokban  tárgyaljuk ezt a módosítást, amelyről a környezetvédelmi szakbizottság kell jelentést tegyen, valamint másik négy szakbizottság véleményezzen. Az RMDSZ minden szakbizottsági vitán ezt az álláspontot fogja képviselni”, hangsúlyozta Korodi Attila.

A képviselőház közigazgatási bizottsága tegnap tárgyalta a tervezetet, a bizottsági munkálatokról Csoma Botond képviselő, szakbizottsági tag elmondta: 

„Többek között úgy módosulna a Natura 2000-es besorolású területeket szabályozása, hogy feloldaná a védett területi státust (az országos környezetvédelmi szakhatóság jóváhagyásával), a védett terület azon részén, ahol 2007. június 29. előtt engedélyezve volt a bányászat, illetve a természetvédelmi területek azon részein, amelyek a települések belterületeit ölelik fel. 

Tekintettel arra, hogy nincs tisztázva és pontosítva, hogy milyen bányákra vonatkoznának az új előírások, arra kértem a szakbizottságban a kormány képviselőit, hogy mutassanak be egy hatástanulmányt erre vonatkozóan, valamint a szakbizottságot arra, hogy addig is halasszák a véleményezés elkészítését a tervezetről”, mutatott rá Csoma Botond, november 21-én Bukarestben a szakbizottsági munkálatokat követően.

Az RMDSZ Kolozs megyei törvényhozója kifejtette, ebben a formában nem tudja támogatni ezt a kezdeményezést, hiszen pontosan nem látja, hogy melyek az érintett területek.

„Természetesen szükség van az altalajkincsek kitermelésére, azonban ez a folyamat szigorú nemzetközi és országos környezetvédelmi előírások mentén kell történjen”, részletezte a képviselő, majd hozzátette: további szakmai vitákra van szükség a civil szervezetek és az érintettek bevonásával.

A szakbizottsági ülésen a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselői nem hagyták jóvá az RMDSZ kérését, nem halasztották az tervezet megvitatását, valamit a kormány sem fejezte ki szándékát arról, hogy hatástanulmányt készítene, így az RMDSZ képviselője a tervezet ellen szavazott. (Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >