2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szavazzuk meg közösen az „Év denevérét 2018-ban”!

2017. december 12. 15:25, utolsó frissítés: 15:48

2018. december 6-án ünnepelte a Lilieci.ro portál fennállásának 1 éves évfordulóját. Ezalatt az 1 év alatt sok dolgot sikerült elérniük, és remélik, hogy folytatni tudják ezt az iramot.

Ezen évforduló alkalmából meghívnak mindenkit, hogy közösen szavazzuk meg az “Év denevérét 2018-ban”. Szavazni a portál oldalán lehet.

Ez a jelölés számos európai országban létezik, és jellemzően az illető denevérfaj környezeti, vagy tudományos jelentősége alapján valósul meg.

Előfordul az is, hogy az év denevérfaját a határokon átnyúló kapcsolatok alapján jelölik ki, mivel például a szezonális vándorlások alatt a denevérek nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyják a hagyományos országhatárokat.

Ezen kitüntetés az is szolgálja, hogy a denevérfajt a nagyközönség köreiben népszerűsítse. A közvélemény bevonása elengedhetetlen a denevérek és a környezet védelméhez, és a szabad választás, egy kedvenc kiválasztásának lehetősége egyetemes szükségesség.

2017-ben a barna hosszúfülű denevér volt az “Év denevére”.

2018 novemberében egy gyors előválogatás után a romániai denevérszakértők közösségén belül kiválasztottak hármat a 32 romániai fajból és a verseny második fordulójában ezekre a denevérekre lehet szavazni. Ők pedig:

1. A közönséges törpedenevér:A közönséges törpedenevér befér ugyan egy gyufásdobozba, de étvágya az óriásokéval vetekszik. A faj meglehetősen gyakori a városokban, kolóniái tömbházak alkotóelemei között levő réseket, vagy akár az ablakok kereteit használják szálláshelyként.

Több száz törpedenevér igen kicsi helyen elfér. De amikor éjjel elrepülnek vadászni, akkor megmutatják óriási étvágyukat is. Egyetlen törpedenevér egyetlen éjszaka alatt 2,000 vagy mégtöbb szúnyogot is képes elfogyasztani!

2. A nagy Myotis:A nagy Myotis elég gyakran jár templomba, de kolóniái veszélyeztetettek.
És most be kell vallanunk valamit: a nagy Myotis nem egy denevérfaj. A “nagy Myotis” valójában két denevérfaj: a közönséges denevér (Myotis myotis) és a hegyesorrú denevér (Myotis blythii = M. oxygnathus). A két faj annyira hasonló, hogy csak a denevérkutatók képesek megkülönböztetni őket. Mindkét faj hasonló méretű, nagyok és robusztusak (ezért is nevezik őket „nagy Myotis”-nak), a legnagyobb romániai denevérfajok közé tartoznak.

Mindkettő hosszú és széles orral, valamint hosszú fülekkel rendelkezik, bár fülük nem annyira hosszú, mint a 2017-es év denevérének füle. Az év során a nagy Myotisok hasonló szálláshelyeket használnak. Gyakran vegyes kolóniákat alkotnak, mely mindkét faj egyedeit magába foglalja.

A Méhely patkósdenevér:A Méhely patkósdenevér egyike Románia öt patkósdenevér (Rhinolophus) fajának, és egy a három közepes méretű Rhinolophus fajból.

A faj azonosítása az ultrahangok kibocsátásában szerepet játszó orrfüggelékek részletei alapján lehetséges. Érzékeny, kizárólag barlangokban szállást kereső faj, melynek jelenléte ezáltal nagymértékben függ a karsztterületek védelmétől.

Ritka denevérfaj, kizárólag barlangokban vagy egyéb földalatti szálláshelyeken (pld. bányákban, bunkerekben) találkozhatunk vele. Romániában kevesebb mint 1000 példány van belőle. Különböző élőhelyeken, lombhullató erdőkben, sztyeppéken, legelőkön, ritkán mezőgazdasági területeken vadászik, előnyben részesítve a nyílt élőhelyeket.

A szavazás január 26. éjfélig tart, ekkor az összegyűlt szavazatok alapján hirdetik ki a verseny győztesét.  (lilieci.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >