2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagybánya polgármestere szerint tisztítóállomásról kellene gondoskodnia a Remin bányavállalatnak

2018. január 09. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

A Remin nemesfémbányászati vállalat vezetőségének kellett volna olyan tisztítóállomásról gondoskodnia, amely megvédi a környezetet a Zazar folyón időszakosan bekövetkező szennyeződések káros következményeitől, jelentette ki Nagybánya polgármestere, Cătălin Cherecheş.

Az elöljáró kedden azt mondta, nem érti, hogy a fizetésképtelenné vált Remin nemesfémbányászati országos vállalat vezetősége miért nem kérte a hitelezők támogatását egy ötmillió lejes tisztítóállomásra, amely biztonságossá tenné a şuiori bánya Felsőbánya felőli kivezető nyílását.

„Ezzel biztosítani lehetne Nagybánya, Felsőbánya és a környező települések lakosságának védelmét. De nem kérték”, mondta Cherecheş, aki szerint a vállalat csak azzal törődik, hogy a felső beosztásokban lévő alkalmazottainak most is biztosítsa a fizetését és különböző juttatásokat.

A polgármester arra is kitért, hogy véleménye szerint alapos vizsgálatnak kellene alávetni az állami tulajdonban lévő Remin vállalat tevékenységét, javainak kezelését az utóbbi 15 évre visszamenőleg, és annak okait, hogy miért kellett a Reminhez tartozó bányákat bezáratni, ami miatt több ezer bányász lett munkanélküli.

A Zazar folyóba hétfőn ömlött nagy mennyiségű bányavíz a Kapnikbánya-Felsőbánya közti tárna mennyezetének omlása következtében. A folyót narancsvörösre színezte a bányavíz, de a környezetvédelmi szakértők vizsgálatai alapján a szennyeződés nem okozott kárt a folyó víziflórájában és -faunájában. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >