2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Április végére Fokváros kifogyhat az ivóvízből

2018. január 16. 10:09, utolsó frissítés: 10:38

Súlyos vízhiánnyal küzd a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa, Fokváros, illetve Dél-Afrika dél-nyugati csücske, írja a Quartz Africa portálra hivatkozva az Index.

A fokvárosi kormányzat figyelmeztetést adott ki, hogy amennyiben nem sikerül széles körben rávenni a lakosságot a vízzel való takarékoskodásra, akkor április 22-én el fogják zárni a vízcsapokat, mivel nem marad víz a tározókban.

Ha ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, ami kifogy az ivóvízből, nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora.

„Ez nem egy közelgő válsághelyzet – benne ülünk nyakig a krízisben”, mondta a professzor.

A fokvárosi vízhiány alapvetően a rekordhosszú, több éve tartó aszály eredménye, és mivel a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot, a helyzet mostanra katasztrofálissá vált.

A Theewaterskloof víztározó már májusban alig ötödéig volt csak tele vízzel

A meteorológusok és klímakutatók szerint Dél-Afrika nyugati csücske a következő évtizedekben egyre gyakrabban fog szembesülni a mostanihoz hasonló aszályos időszakokkal.

A városvezetés szinte könyörög a lakossághoz, hogy próbálják meg fejenként 87 liter alá csökkenteni a napi vízfogyasztásukat (87 liter víz körülbelül négy perc zuhanyzás alatt folyik el, vagy nyolc perc, ha víztakarékos zuhanyfejjel fürdünk).

Az elemzők szerint, ha elfogy a maradék vize is a négymilliós Fokvárosnak, akkor a világon elsőként lesznek kénytelenek bevezetni a vízre a fejadagrendszert. (Index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >