2019. április 21. vasárnapKonrád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ kiszivárgott jelentése: most már túl késő bármit is tenni a felmelegedés ellen

2018. január 23. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

Ha így folytatjuk, nem hogy 2100-ra, de már 2040-re elérjük az 1,5 fokos növekedést, ami a sarki jég rendszeres olvadását és százmilliók elszegényedését fogja okozni, számol be az azonnali.hu arra a kiszivárgott ENSZ jelentésére hivatkozva, amit a berlini Die Tageszeitung (taz) hozott nyilvánosságra nemrégiben.

Eszerint csak matematikai esély van arra, hogy a világ elérje a párizsi klímaegyezmény legfontosabb célját, a globális felmelegedés mértékének 1,5 °C alatt tartását, állítja a portál.

A Világklímatanács a taz által megszerzett és publikált tanulmányt pont utóbbi cél miatt rendelte meg: hogy megvizsgáltassa, van-e még egyáltalán realitása ennek a célnak, és amennyiben van, mit kéne tenni érte.

A jelentés megállapítja, hogy most az ipari forradalom előtti időszakhoz képest 1 fokkal van átlagosan melegebb a bolygón. A Világklímatanács modellje szerint az 1,5 fokos növekedés „több mint százmillió embert taszítana szegénységbe” azáltal, hogy jelentősen növekednének az élelmiszerárak, hiszen rengeteg élőhely, mezőgazdasági terület fog tönkremenni az elkövetkező években

Mit lehetne esetleg tenni?

A kutatók az erdősítést és a biomassza-erőműveket javasolják. Csakhogy a jelentés szerint „magas az esélye annak, hogy a szükséges méretű kibocsátás-csökkentés nem végrehajtható”, ennek ugyanis nagyon gyorsan és nagyon nagy méretben kellene megtörténnie, a mostani politika pedig nem errefelé tart.
 
Az erdősítéshez szükséges területeknek pedig a mezőgazdaság látná kárát – az élelmiszerárak tehát így is, úgy is növekedésnek indulnának, áll a cikkben.

Az áramtermelésben a kőszénről és a kőolajról való azonnali leállás, az ökoáram dominanciája, a kőszén-szektor gyors zsugorodása, a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása, és az energia, a víz, a fa és a hús alacsonyabb fogyasztása talán még hozzájárulhat a folyamat lassításához. (azonnali.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >