2019. április 22. hétfőCsilla, Noémi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ingyenes lesz a tömegközlekedés Németországban?

2018. február 14. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A német szövetségi kormány azt tervezi, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést, mivel véleményük szerint ezzel hozza járulhatnak a levegőminőség javításához.

A kormány ebbéli szándékáról szóló levelét eljuttatták az Európai Bizottsághoz is, amelyben tájékoztatnak arról, hogy a -szövetségi és tartományi kormányok és a helybeli önkormányzatok már vizsgálják, hogy a tömegközlekedés ingyenessé tétele miként szorítja majd vissza a magánautók használatát, valamint ennek következtében hogyan javul majd a levegőminőség.

A német kancellária valamint a környezetvédelmi és közlekedési minisztérium öt németországi városban kívánja tesztelni az ingyenes tömegközlekedést. Ezek a városok pedig: Bonn, Essen, Herrenberg, Mannheim és Reutlingen. A tesztelés után döntenek majd arról, hogy ingyenessé teszik-e a tömegközlekedést.

Németországban jelenleg azt is vizsgálják, hogy hogyan lehetne csökkenteni a közlekedési szabályok átalakításával az autóforgalmat. Ennek szabályozására is új törvényeket vezetnek majd be az országban.

Németországban a közösségi közlekedés egyre népszerűbb, a jegyekből és bérletekből származó bevétel tavaly 12,8 milliárd euró (4000 milliárd forint) volt, ami 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A közösségi közlekedési vállalatok a kiadásaik nagyjából felét fedezik az utasoktól beszedett pénzből. A használat ingyenessége esetén a jegy-, és bérletárbevétel kiesését közpénzből kellene pótolni. A Brüsszelnek megküldött levélről beszámoló német hírportálok szerint az ingyenes tömegközlekedés finanszírozásáról még nincsenek elképzelések.

Németország az uniós tagállamok azon csoportjába tartozik, amelyekkel szemben a második szakaszba lépett a magas légszennyezettség miatt korábban megindított kötelezettségszegési eljárás. Karmenu Vella a brüsszeli testület környezetvédelmi ügyekért felelős tagja január végén figyelmeztette az érintett országok kormányait, hogy a bizottság az Európai Bírósághoz fordul, ha tíz napon belül nem adnak tájékoztatást arról, hogy miként tervezik orvosolni a problémát.

A nagyvárosok légszennyezettsége Németországban azért is fontos téma, mert a szövetségi közigazgatási bíróság február 22-én kihirdeti döntését a Deutsche Umwelthilfe (DUH) nevű környezetvédő civil szervezet és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány perében, amely arról a kérdésről szól, hogy az önkormányzatok megtilthatják-e a dízelautók használatát a károsanyag-kibocsátási határértékek betartása érdekében.

A szövetségi kormány és a tartományok szeretnék elkerülni a tiltást, és igyekeznek más eszközökkel elősegíteni a levegőminőség javulását. (Guardian/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >