2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Applikáció indul Kolozsváron az ételadományokért

2018. február 25. 13:24, utolsó frissítés: 13:28

Az O masă caldă egyesület egy olyan kezdeményezéssel állt elő, amely egy kísérleti projekt az élelmiszerpazarlásának leküzdésére.

Egy "food share" alkalmazásról van szó, amelyen keresztül a maradék étel eldobása helyett azt el lehet adományozni. Az egyesület kezdeményezése abból a szomorú valóságból indul ki, hogy Romániában az élelmiszerek 10 százalékát eldobják. Az egyesület céljának tette meg, hogy ezzel szemben inkább segítsenek azoknak, akiknek élelmiszerre, vagy egy plusz étkezésre lenne szükségük: idősotthonok, szociális központok, jótékonysági egyesületek vagy más ilyen szervezetek.

Az alkalmazás a Kolozsváron indul, de országos szintű elgondolásnak szánják. A mobilos alkalmazás várhatóan az elkövetkező hónapokban indul be teljesen, de már letölthető mind Android, mind iOS rendszerekre.

"Az applikáció célközönsége a jogi személyek, mert a rászorulók legnagyobb csoportjait szeretnénk elérni, illetve az adományozott termékek érvényességének garantálását is célul tűztük ki. Az adományozók lehetnek vendéglők, catering cégek, rendezvényszervezők stb., akiknél adott esetben elfogyasztatlan étel halmozódik fel, míg a kedvezményezettek olyanok, mint civil szervezetek, vagy segélyszervezetek, amelyek az éhínség ellen tevékenykednek. Továbbá ezek az adományozók az élelmiszer szállítását is megoldhatnák az említett szervezetekhez. Egyeztetni fogunk a kolozsvári polgármesteri hivatal képviselőivel annak érdekében, hogy kidolgozzuk a részleteket és letisztázzuk, hogy ki fogja kézben tartani ezt a projektet."- mondta George Jiglău, az O masă caldă alapítótagja.

Amint az várható volt a kezdeményezést a hatóságok is felkarolták, Emil Boc polgármester már bejelentette, hogy kiválóan fognak együttműködni az egyesülettel.

(Ziar de Cluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >