2018. december 12. szerdaPandora, Gabriella
-3°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felavatta a Protan S.A. a feketehalmi szennyvíztisztító telepét

2018. március 08. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

A Protan S.A., amely az egyik legismertebb romániai nemveszélyeshulladék-gyűjtő vállalat és a legnagyobb állati melléktermék-gyűjtő létesítmény már az `50-es évek óta, a mai napon avatta fel a feketehalmi szennyvíztisztító telepét, amely egy majdnem 2 millió eurós beruházás eredményeként valósult meg.

A vállalat tevékenységének felélénkítése és hatékonyabbá tétele érdekében, illetve az ágazatban zajló tevékenység ismertetése érdekében a vállalat ezen új létesítmény kapuinak megnyitása alkalmával meghívta a helyi önkormányzat képviselőit, a szakoktatásban résztvevő diákokat és tanáraikat (Sapientia Tudományegyetem Természettudományi Kar, Brassói Műszaki Líceum), illetve partnereit, hogy találkozzanak az új vezetéssel, a Protan S.A. szakembereivel, továbbá ismertette az ágazatban megjelent legújabb technológiákat.

A több mint 60 érdeklődő, akik közül a legtöbben előzőleg értesültek már a tevékenységről és a feketehalmi beruházásról, leginkább a fejlett technológia iránt mutattak érdeklődést.

A létesítmény szennyvíztisztító-képessége 150m3/24 óra. A tisztítást követően nyert víz minősége megfelel az NTPA 001-es szabványnak, azaz a legmagasabb vízminőségi követelményeket is teljesíti, a szennyvíztisztító telep pedig a legfejlettebb, tercier fokú (biológiai lépcső) – ami a szennyvíztisztítás legfejlettebb fokának felel meg – tisztítást biztosítja.

Minderről az érdeklődőknek Eugen Rogoz, a Protan feketehalmi telepének igazgatója számolt be.

Niculescu Kinga, a vállalat vezérigazgatója kiemelte a PROTAN S.A. vállalat új fejlődési stratégiája alapjául szolgáló alapelveket, és megemlítette, hogy a vállalathoz Antal Lóránd, a PROTAN igazgatótanácsának elnöke kezdeményezésére csatlakozott.

A vezérigazgató a vállalat fenntartható fejlesztésének feladatát egy nehéz időszakban vállalta el, tavaly augusztusban pedig belefogott a vállalat átfogó átszervezésébe és beruházásokat kezdeményezett.

E folyamatnak a vállalat, a közösség, a hatóságok és a vállalati szféra egyaránt örvend. Niculescu hozzátette, hogy felvállalja az Antal Lóránd által kezdeményezett projekt megvalósítását, leginkább mivel ambiciózus, hisz benne, és meggyőződése, hogy versenyképes, fenntartható és átlátható vállalat kialakítása a cél.

Dorin Enache, a D.S.V.S.A. (Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság) Brassó megyei ügyvezető igazgatója üdvözölte a beruházást, méltatta, hogy az magas követelményeknek felel meg, ugyanakkor támogatásáról biztosította az új vezetést.

Kihangsúlyozta a Protan jelentőségét a hazai piacon, erős láncszemként jellemezte, és rámutatott arra, hogy az élelmiszerelőállítási folyamatban résztvevő minden szereplőnek tudomásul kell vennie, hogy sem az élelmiszeripar, sem az állattenyésztési ágazat nem működhet a Protan szolgáltatásai nélkül.

Ezt követően Ionela Stanculescu, az Országos Vízügyi Hivatal Brassó megyei képviselője elmondta, hogy még a kezdetektől figyelemmel kísérte a beruházást, és a végeredmény felülmúlta az elvárásait, hiszen az alkalmazott technológiák valóban egyedülállóak.

A jelenlévő diákokat arra biztatta, hogy vegyenek részt az effajta programokban, amelyek nem csak számukra, hanem még a szakemberek számára is tanulságosak.

A Protan SA már az '50-es évek óta jelen van a romániai piacon, a jelenlegi többségi részvényese, az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. pedig azt tűzte ki céljául az új vezetőség kinevezésével, hogy fellendítse az egész vállalat tevékenységét, átláthatóan kommunikáljon tevékenységéről, folytassa az együttműködést a vállalat stratégiai partnereivel, továbbá a legszigorúbb követelményi feltételeket biztosító további munkagépekbe és berendezésekbe, bioszűrőkbe és új technológiákba ruházzon be. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >