2019. január 19. szombatSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Krassó-Szörény megyében található a világ legszebb vályogházikója

2018. március 19. 15:29, utolsó frissítés: 15:57

A Krassó-Szörény megyei Szászkabányán, a Néra folyó partján áll egy agyagból, homokból és szalmából felépített házikó, amelyet a The Natural Homes magazin a világ legszebb kis vályogházának választott.A "zöld háznak" is tekinthető kunyhót Ileana Mavrodin temesvári építészmérnök álmodta és valósította meg 2004-ben, és azóta már több száz ember lépte át a küszöbét. A kis házikó minden évben május 1-jétől az érdeklődő turisták előtt is nyitva áll, akik napi 50 lejért kipróbálhatják, hogy milyen lehet egy ilyen házban élni.

A „cob house” típusú építkezési forma nem merül ki abban, hogy vályogból olcsó házat építsünk. Egyik lényege a mérethatékonyság, ezek a házak ugyanis kicsik, méghozzá azért, mert a kihasználtságra és egyszerűségre törekednek - vallják a készítői.

A helybéliek által „Törpék házának” is becézett, mesebeli kunyhó bár méreteit tekintve valóban nem túl nagy, mégis minden megtalálható benne, amire csak egy ott lakónak szüksége lehet. Van benne sütőkemence, fürdőszoba, ágy, asztal, szék stb.

Fotó: AdevărulFotó: Adevărul


„Ez egy egészséges ház, amelyben minden természetes. Mindenki, aki járt már benne, nagyon megkedvelte és teljesen le volt nyűgözve tőle. Azok, akik ellátogatnak ide, mindannyian érdeklődést mutatnak az egészségesebb, természetesebb életmódhoz való visszatérés iránt - mesélte Mavrodin.

A temesvári mérnök azt követően építette fel ezt a zöld házat, hogy 2004-ben hazajött Kanadából.

Mint elmondta, ez a ház nem a hétköznapi turistáknak készült, hanem azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy a közeljövőben egy hasonlóban éljenek. „Eljöhetnek ide és kipróbálhatják, hogy milyen lehet így élni”, mondta el a temesvári mérnök.

Fotó: AdevărulFotó: Adevărul


Ileana Mavrodin azt is elárulta, hogy évenként egy építészeti tábort is szervez, ahol a résztvevők megtanulhatják, hogyan tudnak saját maguk felépíteni és fenntartani egy ilyen házat. Ezt a tábort idén június végén is megszervezik.

Fotó: AdevărulFotó: Adevărul


(adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >