2019. január 19. szombatSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem támogatja az RMDSZ a közművesítést védett területeken jóváhagyó törvénytervezetet

2018. március 20. 12:38, utolsó frissítés: 12:48

A parlament alsóháza ezen a héten tárgyalja a szakbizottságokban az 51/2006-os közszolgáltatásokra vonatkozó törvény módosítását, amely lehetőséget teremtene arra, hogy végleg kivegyenek az erdészeti alapból szigorúan védett területeket. A tervezet szükségességét az indítványozók azért tartják fontosnak, mert meglátásuk szerint számos olyan terület van, ahol nem tudják kivitelezni a gáz-, villany-, víz-, csatorna-, úthálózat kiépítését, modernizálását a védett területeken, ellentétben azzal a valósággal, hogy a szigorúan védett övezetek távol esnek a településektől, ahol eddig sem volt emberi beavatkozás. Ezek a területek az ország összfelületének még 1 százalékát sem képezik.

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem támogatja a közművesítést védett területeken jóváhagyó törvénytervezet jelenlegi formáját, amelyet a szenátus elfogadott. Meglátásunk szerint nem egy valós társadalmi problémára keres megoldást a módosítás.

Romániában számos törvény szabályozza azt, hogy milyen felmérésekre, hatástanulmányokra és jóváhagyásokra van szükség azokban az esetekben, amikor egy védett területen közművesítésre van szükség. Ez a törvénytervezet viszont megnyitja a kapukat ahhoz, hogy a szigorúan védett kis-felületű területeken is közművesíteni lehessen.

Az RMDSZ csak egy olyan formáját tudja támogatni a tervezetnek, amely a jelenleg hatályban lévő előírásokat nem írja felül. Támogatjuk a bürokrácia csökkentését, de ez a törvénytervezet túllépi a bürokráciacsökkentés határait.

A szigorúan védett területeken történő beavatkozásokra érvényes eljárásokon nem szabad egyszerűsíteni, meg kell találni az alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé károsak természeti kincseinkre, és ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a nemzeti parkok és a natúr parkokon belül létező tamponzónák nyújtanak az infrastruktúra fejlesztésére” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter Bukarestben.

Korodi Attila elmondta, hogy a szakbizottsági viták során a Szövetség képviselői számos cikkely törlését kérik a tervezetből, amelyek veszélyeztetik a szigorúan védett területeket. Rámutatott arra, hogy a tervezet kapcsán az RMDSZ Zöld Platformjának véleményét is kikérték: „az RMDSZ Zöld Platformjába tömörülő szakemberek is úgy vélik, hogy ez a tervezet ellentmond számos romániai törvénykezésnek és EU-s direktívának.

Nem választhatjuk a könnyebb utat akkor, amikor a szigorúan védett területeink veszélyben vannak, felelősen kell eljárnunk a parlamenti vita során, és meggyőzni a többséget, hogy rossz útra terelik a törvénykezést ebben a témában.”
Kelemen Atilla Márton, az RMDSZ Zöld platformjának elnöke elmondta, nem tartja indokoltnak a tervezet szükségességét, hiszen eddig is csak azokban az esetekben lehetett beavatkozni, amikor a hatóságok ezt jóváhagyták.

Az elnök kifejtette: a javaslatot mind a Román Tudományos Akadémia, mind a Környezetvédelmi Minisztérium negatívan véleményezte, eddigi információja alapján pedig egyetlen olyan esetet sem tartanak számon, amely a jól indokolt esetekben nem hagyta volna jóvá a közművesítést a védett területeken.
A tervezetről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >