2019. február 19. keddZsuzsanna
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz hektár erdő telepítésével folytatódik az „Erdő a jövőnek” projekt Brassó megyében

2018. április 16. 10:30, utolsó frissítés: 10:37

Április 14.-én az „Erdő a jövőnek” projekt több, mint 200 önkéntest mozgatott meg, akik 10 hektár terület újraerdősítésében segítettek a Brassó megyei Szunyogszéken.

A helyi közösség mellé csatlakoztak a brassói Transilvania Egyetem erdészeti és faipari tanszékének hallgató is, az erdészet alkalmazottai, a megye különböző részéből érkező önkéntesek, illetve a Holzindustrie Schweighofer rétyi és szászsebesi fűrészüzemeinek alkalmazottai, azért, hogy elültessenek 50.000 tölgy, kőris és hegyi juhar csemetét.Az „Erdő a jövőnek” projekt 2017 szeptemberében indult, partnerségben az Országos Erdőfelügyelőségek Egyesületével, a szucsávai „Ștefan cel Mare” Egyetemmel és a Holzindustrie Schweighofer vállalattal, azzal a céllal, hogy magán erdőtulajdonosok, illetve önkormányzatok tudják újratelepíteni regenerálódási nehézségekkel küzdő erdő területeiket.

A Brassó megyei Szunyogszéken található újraerdősítendő területet az 1950-1960-as években legelővé alakították át, majd 2004-ben visszakerült az erdőalapba, de nem biztosították az újraerdősítéshez szükséges anyagi forrásokat.

Az önkormányzat egy 16 hektáros területet beültetett 2016 és 2017 között tölgy és kőrisfa csemetékkel, az „Erdő a jövőnek” projekt keretén belül pedig folytatódik a megkezdett munka.

Az újraerdősítési tervet a Szászmagyarósi Erdészeti Hivatal készítette el, amely a környékbeli erdők felügyelője. Ők fogják befejezni a csemeteültetést is a szóban forgó területen, majd szükség esetén kiegészíteni, illetve gondozni a fiatal ültetvényt a projekt ideje alatt, 2018-2023 között.

„A hat kiválasztott területből ez volt az első, amelyet idén beültettünk az „Erdő a jövőnek” projekt kereték belül. Szunyogszék után Szucsáva, Máramaros, Beszterce-Naszód, Kovászna és Hargita megyei területek következnek, haladunk, ahogy az időjárás engedi.A Szunyogszéken található terület eltér a többitől, mert nem természeti katasztrófa sújtotta erdőről van szó, ahol széldöntésről, rovartámadásról vagy megfelelő gondoskodás hiányáról van szó. Mindezek ellenére felpártoltuk a helyi közösséget és önkormányzatot, hiszen felemelő, hogy 16 hektárral növelni akarják az erdőalapot.” – mondta Ionuț Apostol projekt koordinátor.

2017-ben az „Erdő a jövőnek” projekt keretén belül 21.000 facsemetét ültettünk el, idén pedig további 142.640 kerül elültetésre 34.9 hektáron. A program támogatja a kis erdőtulajdonosokat, facsemetét, logisztikát, önkénteseket és szakembereket biztosít, lefedve az összes erdősítéssel járó költséget. Az anyagi támogatás értéke meghaladja az egy millió eurót, a program hét évet fed le.


Az „Erdő a jövőnek” projektről:


Az „Erdő a jövőnek” egy többéves projekt, amelyet az Országos Erdőfelügyelőségek Egyesülete (AAP) és a szucsávai „Ștefan cel Mare” Egyetem fejlesztett ki a Holzindustrie Schweighofer támogatásával.

A projekt egy sürgős igényre válaszol, az erdőalap újratelepítése és regenerálása a cél, akár magántulajdon, akár az önkormányzatok tulajdona. Az erdőket a tulajdonosok több fázisban, és különböző állapotban kapták vissza, sok esetben már teljesen degradált állapotban.

Az állam támogatja a mezőgazdasági területek erdősítését, de nem létezik támogatási rendszer az újraerdősítésre.

Az újraerdősítési kampány minden magán erdőtulajdonos és önkormányzat számára elérhető. A beültetendő erdőterületeket a padureademaine.ro weboldalon lehet regisztrálni, ez egy olyan online platform, ahol a potenciális haszonélvezők és a közösség bármely tagja informálódhat a projektről, a metodológiáról és a kapcsolódó tevékenységekről.

Az „Erdő a jövőnek” projekt keretén belül 1 millió facsemetét ültetnek el, azzal a céllal, hogy:

támogassák a kis erdőtulajdonosokat, akik önerőből nem tudnák regenerálni degradált erdő területeiketbevonják a helyi közösségeket, hogy aktívan részt vegyenek a programban
jelentősen hozzájáruljanak az erdők konzerválásához, az erózió, a földcsuszamlás és árvizek megelőzéséhez a szóban forgó területeken


Az Országos Erdőfelügyelőségek Egyesületéről (AAP)

Az AAP egy olyan nem kormányzati, politikamentes, non-profit szervezet, amely az erdészeteket tömöríti. 2004-ben jött létre és 2015 óta közhasznú szervezetként működik. Az egyesületnek 104 magánerdészet a tagja. Ezek a tagok összesen 1,5 millió erdő adminisztrálásával foglalkoznak az országos erdőalapból, amelynek 64%-a közigazgatási terület, 30% jogi személyek tulajdona és 6% magántulajdon.

A szucsávai „Ștefan cel Mare” Egyetemről


A szucsávai „Ștefan cel Mare” Egyetem Erdészeti Karának tevékenysége nem merül ki az oktatásban, hanem a tudományos kutatás aktív résztvevői is. Az intézményből kikerült diákok erdőgazdálkodással, erdőkitermeléssel és elsődleges fafeldolgozással foglalkozó vállalatoknál helyezkedhetnek el. Az Erdészeti Karon nagyon aktív tudományos kutatás folyik, számos hazai és európai projektben vesznek részt. Alapító tagjai az Európai Erdészeti Intézet (EFI) Közép- és Kelet-Európa Régió Központjának (CEEC).

A Schweighofer Csoportról


A Schweighofer Csoport egy osztrák eredetű családi vállalkozás, több mint 400 éves tapasztalattal rendelkezik a fafeldolgozás terén. Jelenleg a cégcsoport Európa szerte aktív, legfőbb tevékenysége a fafeldolgozás, de bioenergiát is előállít, illetve erdőgazdálkodási és ingatlan ügyletekben vesz részt.

A Schweighofer Csoport Romániában három deszkagyárat és két panelgyárat működtet. Németországban is működik egy deszkagyár. A cégcsoport vezető szerepet tölt be az európai faiparban, jelenleg mintegy 3500 embert foglalkoztat. A Holzindustrie Schweighofer a világ több mint 70 országába exportálja termékeit. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >