2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megvan a megoldás a műanyag-krízisre? Felfedeztek egy enzimet, amely képes lebontani a műanyagot

2018. április 17. 13:05, utolsó frissítés: 13:18

A Guardian számolt be arról, hogy tudósoknak véletlenül sikerült megalkotniuk egy mutáns enzimet, amely hihetetlen gyorsasággal képes lebontani a műanyag palackokat. A felfedezés nagy előrelépés lehet a világot sújtó műanyag-krízis megoldásában.

A portál beszámol arról is, hogy 2016-ban egy japán szeméttelepen fedeztek fel olyan baktériumot, amely valahogyan -az eddigi ismeretek alápján természetes fejlődés útján- eljutott oda, hogy gond nélkül el tudja fogyasztani a műanyagot.

Miután nyilvánosságra hozták a kulcsszerepet játszó enzim részletes szerkezetét, a tudósok megpróbáltak módosításokat véghezvinni azon, hogy kiderüljön, hogyan fejlődik. A kísérlet eredménye az lett végül, hogy a molekula ezután még inkább képes volt lebontani a műanyagpalackokat.

„Döbbenetes volt, amikor kiderült, hogy még fejleszteni is lehet az enzimet” - mondta John McGeehan, a University of Portsmouth professzora, a kutatás vezetője.A kutatások azt mutatják, hogy a mutáns enzimnek néhány nap kell ahhoz, hogy lebontsa a műanyagot (az óceánoknak ehhez évszázadokra van szüksége) .

A kuatok nagyon optimisták és azt remélik, hogy tovább tudják majd gyorsítani a mutáns enzimek lebontási idejét és bíznak benne, hogy ezzel az enzimmel lebonthatják a műanyagot eredeti komponenseire, így pedig újra lehet majd hasznosítani.

A világon percenként egymillió műanyag palackot adnak el, ennek pedig csak 14 százalékát hasznosítják újra. (444)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >