2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Beszterce-Naszód megyében véletlenül elpusztítottak egy csomó védett nagy hőscincért

2018. április 17. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Április 16-án a Beszterce melletti Schullerwald parkerdőben kivágtak négy tölgyfát, mivel Beszterce város polgármesteri hivatala szerint azok veszélyeztették az arra járók testi épségét.

A tölgyfák kivágása során a munkások elpusztították a fákon élő, és Romániában védet nagy hőscincérek élőhelyét is.

Nagy hőscincér Forrás: turaoldal.huNagy hőscincér Forrás: turaoldal.hu


A nagy hőscincérek, amelyeknek az élőhelyét elpusztították, a hazai természetvédelmi törvények értelmében szigorúan védettnek számítanak, és az élőhelyük elpusztításáért akár 3 hónaptól 1 évig terjedő szabadságvesztést, vagy 30 ezertől 60 ezer lejig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni.

„A négy tölgyfa, amelynek a kivágására sor került, a parkerdő egyik legforgalmasabb részén helyezkedett el és veszélyt jelentettek a járókelőkre. Az erdészet szerint is közvetlen veszélyt jelentettek az arra járókra”, mondta el Mihai Ruşti, a Besztercei Polgármesteri Hivatal szóvivője.

Ciprian Samoilă biológus elmondta, hogy ezek a tölgyfák gerinctelen fajok sokaságának adtak otthont, és már csak emiatt sem lett volna szabad kivágni őket. A biológus szerint más megoldást kellett volna találni a járókelők védelmének érdekében.

Gabriel Petraş, a környezetvédelmi őrség vezetője elmondta, hogy az ügyben kivizsgálást fognak kezdeményezni és annak tükrében teszik majd meg a szükséges lépéseket. (Adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >