2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csupán a trófeavadászoknak lesz jó a medvéket védő törvénytervezet?

2018. április 25. 14:00, utolsó frissítés: 15:23

Péntekig még hozzá lehet szólni a Környezetvédelmi Minisztérium honlapján közvitára bocsátott törvénytervezethez, amely tényként kezeli a romániai medvepopuláció túlszaporodását, és az elmúlt két év gyakorlatától eltérően a populációszabályozás érdekében végzett vadászattal is számol.

A tegnap mi is közöltük a Krónika által megszólaltatott erdélyi szakemberek véleményét a témában, akik üdvözölték a törvénytervezetet.

A tervezet egyik pontja teljesen betiltaná a vadászatot azokban a régiókban, ahol csak néhány barnamedve él, ám engedélyezné a beavatkozást ott, ahol túlszaporodott az állomány, vagyis Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyében, ahol az ország medveállományának nagy része él - ezt a dokumentum külön is kiemeli.

Gabriel Păun , az Agent Green civil szervezet elnöke szerint viszont a tervezet semmi más célt nem szolgál, csupán megnyitja az utat a trófeagyűjtő vadászok előtt, akik akár 10 000 eurót is képesek kifizetni egy-egy barnamedve elejtéséért.

A civil szervezet elnöke elmondta, hogy Romániában még nem tisztázott pontosan, hogy hány egyedből áll a barna medve populáció, éppen ezért aberrált döntés lenne az úgynevezett "túlszaporodott" területeken élő egyedekre, nemre és korra való tekintet nélkül vadászengedélyt kiadni, hiszen ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy évente sokkal több egyed kerüljön kilövésre, mint amennyi születik.

Gabriel Păun elmondta, hogy a medvelesek és a turizmus fejlesztése pl. sokkal több pénzt hozhat, mint a vadászatok, hiszen egy barna medve akár 8-9-10 évig is élhet, és ezalatt akár 100 ezer eurót is lehet keresni azzal, hogy a turisták „meglesik”, lefotózzák őket, míg egy barnamedve kilövése még mindig csak 4 és 10 ezer euró körüli összeget hozhat. Éppen ezért az Agent Green arra kéri a környezetvédelmi minisztériumot, hogy dolgozzon ki egy sokkal jobb tervet a kérdés megoldására.

„Ellenkező esetben minden lehetséges jogi eljárást, mind nemzeti, mind pedig európai szinten el fogunk indítani, hogy megakadályozzunk egy ilyen bűncselekményt”, nyilatkozta az Agent Green civilszervezet elnöke. (m.rfi.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >