2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pályázatot írtak ki önkormányzatoknak elektromos autók töltőállomásnak fölállítására

2016. június 24. 16:58, utolsó frissítés: 16:58

A roncsautó-programokat követően a Környezetvédelmi Alap elindítja az elektromos és hibrid autók töltési infrastruktúrájának kiépítését ösztönző országos programot is.

„Mint ismeretes, idéntől támogatjuk az elektromos és hibrid autók vásárlását, ám a környezetkímélő járművek akkor tudnak igazán teret nyerni, ha párhuzamosan kiépítjük a töltési infrastruktúrát is. Több éves programban gondolkodunk és szeretnénk, ha 2020-ig Romániában hatezer töltési ponttal rendelkező hálózat alakulna ki" – tájékoztatott Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke.

A pályázati útmutatót június 24-én bocsátották közvitára – elérhető a környezetvédelmi minisztérium honlapján –, a dokumentumot július közepén véglegesítik, a projekteket várhatón augusztus elejétől fogadják.

A töltési infrastruktúra kiépítését szorgalmazó programot pénteken az egyik bukaresti Cora hipermarket töltőállomásának átadásán jelentette be Cristiana Pașca Palmer környezetvédelmi miniszter és Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke. A Cora Lujerului elektromos töltőállomásán az első hónapban ingyen "tankolhatnak" az elektromos és hibrid autók tulajdonosai.

A Környezetvédelmi Alap 70 millió lejt különített el költségvetéséből az elektromos és hibrid autók üzemeltetéséhez szükséges töltőállomások kiépítésére, a rendelkezésre álló összegből a több mint 50.000 lakossal rendelkező városok önkormányzatai, közintézményei, nagyobb városokban működő vállalkozások és autópályák, európai utak, országutak mellett működő cégek pályázhatnak. Az elkülönített alap hozzávetőleg 420, úgynevezett AC (váltakozó áramú) töltést és 420, úgynevezett DC (egyenáramú) gyorstöltést lehetővé tevő töltőállomás telepítésére elegendő. A fent említett jogi személyek az elektromos töltőállomások telepítési költségének nyolcvan százalékát pályázhatják meg, az igényelhető összeg legtöbb 900.000 lej lehet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >