2019. február 22. péntekGerzson
-5°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyot nőtt Románia szén-dioxid-kibocsátása tavaly

2018. május 04. 16:06, utolsó frissítés: 16:06

Az Eurostat becslése szerint 2017-ben az előző évhez viszonyítva 1,8%-al emelkedett a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás az Európai Unióban. Az erről szóló adatok azért is fontosak, mert a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen hozzájárul a globális felmelegedéshez, és az EU összes üvegházhatást okozó gázkibocsátásának mindegy 80%-át adja.

A szennyező anyag kibocsátásának csökkentése pedig azért is nehéz téma, mert a mértéke olyan egyéb tényezőkkel is szoros összefüggésben áll, mint a gazdasági növekedés, a népesség változása, a közlekedés és nyilván az ipari tevékenység is.

Részben ezzel magyarázható az is, hogy inkább a fejlettebb nyugati országok tudnak eredményeket felmutatni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorításában, vagy legalább a növekedési ütemének csökkentésében. Tavaly például Finnország, Dánia, az Egyesült Királyság, Írország és Belgium szerepelt a legjobban ebben a tekintetben. Romániában viszont a szén-dioxid-kibocsátás 6,8%-kal nőtt egyetlen év alatt. A hetedik legrosszabbak voltunk az egész EU-ban, ami a szén-dioxid-kibocsátás mértékével vívott harcot illeti.

Forrás: EurostatForrás: Eurostat


Ha viszont az EU teljes szén-dioxid-kibocsátását nézzük, akkor ami leginkább szembetűnő, az Németország szerepe. A franciák és az olaszok még együtt sem bocsátanak annyi szén-dioxidod a levegőbe, mint a németek egymaguk.

Forrás: EurostatForrás: Eurostat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >