2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Szilágy megyei Zsibóban kétezernél is több marginalizált személy életét változtatnák meg

2018. május 11. 10:54, utolsó frissítés: 12:26

A Szilágy megyei Zsibóban több száz, szegény közösségben élő személy részesülhet ingyenes tanácsadásban és egészségügyi ellátásban, valamint kap segítséget az oktatási intézmények kiválasztásában és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben egy hamarosan rajtoló projekt részeként - írja a Romania Insider. A programot a város önkormányzata kezdeményezte és az Európai Szociális Alap finanszírozza.

A programmal a város önkormányzata a település szegény lakosságát segítené. Olyan részei is vannak, amelyek a gyermekek oktatása és az ingyenes egészségügyi ellátás mellett házak felújítását, valamint új vállalkozások indítását is finanszírozná. A hatóságok a Romania Insider szerint nyomon fogják követni a program által támogatott személyek társadalmi reintegrációját és a közösség rehabilitációját.

"Szakértői becslések alapján úgy véljük, hogy már a program első két évében minden résztvevőt újra integrálni tudunk. A program az egész család életét merőben megváltoztatja. A szülők munkát találnak és megtartják azt, különleges tanfolyamokon vesznek részt, amelyeken a gyermekneveléssel kapcsolatos képzést is kapnak, a gyermekek iskolába mennek, élelmiszerrel, ruházattal és iskolai felszereléssel látják el őket, valamint új dolgokat tanulnak. Felújítunk 50 házat is, továbbá 30-an a résztvevők közül vállalkozásokat hoznak létre, és munkát adnak a közösség többi tagjának is" - mondta Silvia Paşca-Pustai projektmenedzser.

A hivatalos statisztikák szerint a Zsibó környéki marginalizált közösségben 2 500 személy él. Sokan közülük nem találnak állást maguknak, ennek számos oka van, ilyen például az alacsony iskolai végzettség is. A program részeként a fiatalok szakmát tanulhatnak, a munkanélküliek képzéseken vehetnek részt, az iskolába járó gyermekeket pedig 1 500 lejjel támogatják évente. A 30 vállalkozás létrejöttét egyenként 25 ezer euróval támogatják. (romania-insider.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >