2019. május 27. hétfőHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU rendeletet fogadott el az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében

2018. május 14. 16:14, utolsó frissítés: 16:21

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme, a velük való megfelelő gazdálkodás érdekében, hogy 2021 és 2030 között az elvárt ütemben csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A tájékoztatás szerint az új rendelet keretet hoz létre, amellyel biztosítható az ágazati kibocsátások figyelembevétele. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió (EU) teljesítse a Párizsi Megállapodásban vállalt 40 százalékos kibocsátáscsökkentést 2030-ig.

Neno Dimov, az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária környezetvédelmi és vízügyi minisztere elmondta, az új szabályok anélkül fogják éghajlatbarát földhasználatra ösztönözni a tagállamokat, hogy újabb korlátozásokat vagy adminisztratív terheket teremtenének.

A rendelet nem állapít meg semmilyen kötelezettséget a magánfelek, a mezőgazdasági termelők vagy az erdőgazdálkodók számára - tette hozzá.

A földhasználatról és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet minden tagállam számára kötelező érvényű kötelezettségvállalást és a megfelelés megállapítására irányuló számviteli szabályokat határozott meg.

A rendelet hatálya az erdészetből és a mezőgazdaságból származó szén-dioxid kibocsátására terjed ki.

A földhasználat és az erdőgazdálkodás talajok, fák, növények, biomassza és faanyagok használata egyedülálló helyzetet teremt az ágazatban, mert nemcsak üvegházhatású gázokat bocsát ki, de el is tudja nyelni a légkörből a szén-dioxidot.

Az EU területén található erdők évente az EU összes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csaknem 10 százalékát nyelik el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >