2019. április 19. péntekEmma
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén is megrendezik a Fülemülék Éjszakáját Kolozsváron és több nagyvárosban

2018. május 22. 13:25, utolsó frissítés: 13:25

Kolozsváron 2018. május 22-én hatodik alkalommal rendezik meg a Fülemülék Éjszakáját, ahol a Román Madártani Egyesület moderálja a madarak és emberek közötti "zenei párbajt".Május 20. – 25. között nem kevesebb mint négy találkozón mérik össze erejüket a természet és a konzervatórium zenészei. A természet és klasszikus zene inspirálta koncertek Kolozsváron május 22-én, Bukarestben és Iașiban május 20-án, míg Nagyszebenben május 25-én csendülnek fel. Az előbbi három városban a rendezvények helyszínei a botanikus kertek, míg a nagyszebeni eseménynek az Astra Múzeum ad otthont.

„A Fülemülék Éjszakájának receptje egyszerű – újra össze akarjuk barátkoztani az embereket a városok madarival. Erre a legjobb megoldást az kínálja, ha kimegyünk egy helyre, ahol sok az énekesmadár és őket hallgatva megpróbálunk minél többet megtanítani róluk a résztvevőknek.

A madaras túrák végén meghallgatjuk az egyes zeneszerzők válaszait, azokét, akiket inspiráltak a madárdalok, és műveiken keresztül újra megszólaltatják őket.Nem hiszem, hogy sok magyarázatra lenne szükség, ha George Enescu nevével párosítjuk a pacsirtát, de Vivaldi Tavaszában is felcsendülnek a madarak trillái. Bach, Beethoven, Mozart, Csajkovszkij, Grieg és még sokan mások merítettek ihletet a madaraktól.

Kolozsváron a rendezvény 18:00 órakor kezdődik. A résztvevők a belépési díj kifizetése után csatlakozhatnak a madarász túravezetőkhöz, akikkel tesznek egy sétát a botanikus kertben, majd a Római Kert fele veszik az irányt, ahol 19:00 órától kezdetét veszi a koncert.

Előadnak: Aurelian Băcan, Delia Băcneanu, Dioszegi Benjamin, Teodora Buia, Fodor Lilla, Alexandru Murariu, Diana Stir, Sonia Vulturar. Idén Beethoven, Mozart, Murariu valamint Schumann darabjai szólalnak meg.

Az idei fotókiállítást, „Természet a város árnyékában” címmel a szervezők a Keleti Parknak (Parcul Est) dedikálják. Így szeretnék megmutatni a hely természetes értékét és a benne rejlő lehetőségeket, valamint kihangsúlyozni, miért is annyira fontos, hogy ez a hely mindenki számára látogatható, és nagyszabású emberi beavatkozástól mentes maradjon.

„Még ha nem is hallunk kedd este fülemüléket, feltett szándékunk bármely, a városi madarakkal kapcsolatos kérdésre válaszolni, illetve újra összebarátkoztatni a városi embereket legjobb szomszédaikkal, akik a fúrógép helyett énekkel kezdik a reggeleket”, mondta el Dora Domșa projektmenedzser.

A kolozsvári rendezvényen való részvétel ingyenes, viszont a résztvevőknek ki kell fizetni az Alexandru Borza Botanikus Kert belépő díját. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >