2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szalmabálaház-építő tanfolyamot szerveztek Kovászna megyében

2018. június 04. 16:23, utolsó frissítés: 16:25

Sikeresnek értékelte az AgroSic Közösségek Közti Társulás a Kovászna megyében első alkalommal általuk megszervezett szalmabálaház-építő tanfolyamot. Az elmúlt hétvégén zajlott elméleti és gyakorlati részből álló három napos intenzív képzésen 60 személy tanulta el a zöldház építésének fortélyait.

A képzés résztvevői péntek reggeltől szombat délig elméleti képzésben részesültek, ahol T. Kovács Áron műépítész szalmabálaház terveket mutatott be és vezette be a résztvevőket a szalmabálaházak tervezésének rejtelmeibe.

A csíkcsomortáni Lázár Attila szalmabálaház tulajdonos, saját zöldháza építése során szerzett tapasztalatait osztotta meg jelenlévőkkel, mint elmondta, kiemelt figyelmet kell fordítani a ház tetőszerkezetének kialakítására, illetve felhívta a figyelmet a fürdőszoba elkészítésénél felmerülő nehézségekre is. Német János tájépítesz úgy a vályog-, mint a szalmabálaházak elkészítésének technológiáit mutatta be.A tanfolyam résztvevői szombat déltől vasárnap délig szakmai gyakorlaton vettek rész. Ez idő alatt a tanulni vágyók csapatokba szerveződve Árkoson, Antal András szalmabálaházánál tevékenykedtek.

Voltak, akik előkészítették a tapasztáshoz szükséges anyagot, egy csapat felvitte azt a megfelelő helyre, akadtak, akik csömpölyegfalat építettek, de voltak, akik kéményt építettek. Így sikerült mindenkinek kivennie a részét egy szalmabálaház-építéséből.

Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás ügyvezető igazgatója elmondta: „a tanfolyam lezártával nagy feladatot tűztünk ki célul, azon kezdünk el dolgozni, hogy a szalmabálát, mint építőanyagot hivatalosan is elfogadtassuk. Természetesen ez nem kis feladat.”

A 60 résztvevő számára az oklevelek átadásával nem ért véget a képzés, hiszen kérésükre a tél folyamán lesz egy második része a tanfolyamnak, amelyen a szalmabálaház-építésnek másfajta tervezéstechnikáját és szerkezeti felépítését is elsajátíthatják.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az ősz folyamán újabb képzést indítanak a szervezők. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >