2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

December óta több mint kétmillió PET-kupakot gyűjtöttek össze Szatmárnémetiben

2018. június 05. 16:49, utolsó frissítés: 16:49

Satmárnémeti teljes lakossága bekapcsolódott a PET-kupakok gyűjtésének rekordkísérletébe. A Környezetvédelmi Ügynökség a világ leghosszabb mozaik-tábláját készítené el műanyagpalackok kupakjaiból, tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Békéssy Erzsébet igazgató. Amennyiben sikerül megdönteni, a világrekordot szombaton veszik jegyzőkönyvbe a Daniel Prodan stadionban.

A Hatmillió kupak, hatmillió mosoly elnevezésű kezdeményezést tavaly év végén indították útjára és 92 tanintézmény kapcsolódott be. A műanyag palackok kupakjaiból minden intézmény 3 125 négyzetméteres kollázst készít népmesék által inspirált jelenetekkel.

Békéssy Erzsébet a hírügynökségnek elmondta, december óta 2 035 298 kupak gyűlt, ami 4,18 tonna műanyag hulladékot jelent.

Az ügynökség vezetője szerint a kollázsok összeszerelését követően akkora mozaik jön létre, amely bekerülhet a Rekordok Könyvébe.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője kihangsúlyozta, hogy elsősorban a közösséget szerették volna ösztönözni a szelektív hulladékgyűjtésre, mivel 2020-ig Romániának el kell érnie az 50 százalékos újrahasznosítási arányt.

„Ez az ötletünk támadt, hogy a gyerek-szülő nevelés úgy hatékony, ha az iskolások és óvodások által „neveljük” a szülőket is. El kell mondanom, hogy amikor elindítottuk a programot, a szülők mondták, hogy haza kell vinniük a kupakokat, mert a gyerekek szeretnék magukkal hozni az óvodába. (...) A szülő automatikusan megváltoztatja mentalitását. Így történt most is, hogy hat hónapig a szatmári közösség műanyagpalackokat és kupakokat gyűjtött” - tette hozzá Békéssy.

A kollázsokat később az Iparos Otthonban állítják ki, amelyet nemrégiben újítottak fel. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >