2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizenegy tonna papírt gyűjtöttek össze a Székely Mikó Kollégium diákjai és tanárai

2018. június 11. 12:42, utolsó frissítés: 12:46

Toronymagasan győztek a Székely Mikó Kollégium diákjai a TEGA, az ÖKO Sepsi, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD), valamint az ECO Bihor által hírdetett papírgyűjtő versenyen.

A díjazásra a nyertes iskola dísztermében került sor, hiszen a Mikó diákjai a teljes mennyiség több mint 40%-át gyűjtöttek. A február 12 – május 31 között zajló akcióban összesen 14 tanintézmény nevezett be, ami lebontva 66 osztályt és csoportot jelent.A verseny keretében 27 046,85 kg papír és karton gyűlt össze, amelyért a résztvevő osztályok összesen 5409,37 lejt kaptak.

A gyűjtőakcióval kapcsolatban Máthé László a TEGA vezetője kihangsúlyozta: „A három és fél hónapos verseny szép eredményt hozott, meggyőződésem, hogy a következő hasonló akció még ütősebb lesz.

Mindenképp jó, hogy kilónként 20 banit, azaz tonnánként 200 lejt kapnak a résztvevők és le a kalappal a Székely Mikó Kollégium előtt, ahol 11 tonnát gyűjtöttek.

Az volt a cél, hogy a tanárok is érdekeltek legyenek az akcióban, hiszen a kapott összeggel ki-ki belátása szerint gazdálkodhat”. Az igazgató elmondta: nyilván nem csupán a diákok és tanárok érdeme mindez, hanem a szülőké is, ami azért fontos, mert ilyen módon több generációhoz jut el az újrahasznosítás gondolata.

A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület összesen 6000 lej értékű szelektív hulladéktárolókból álló nyereményt ajánlott fel, amelyeket az iskolákon belül, az udvarokon, folyósókon és az osztálytermekben helyeznek el.

„Persze, hogy örvendtünk egy ilyen kezdeményezésnek, a kovászba megyei hulladékgazdálkodási egyesületnek a tevékenységéből következően célunk, hogy az újrahasznosítással minél többet foglalkozzunk.

A hulladékban érintett cégeknek, egyesületeknek a hulladékhoz történő viszonyulás a legnagyobb kihívások egyike, nehéz egy újfajta hozzáállásra rávezetni az embereket, pedig ez a közös célunk, mert hosszú távon csak így tudjuk a szemétszállítási és feldolgozási költségeket normális szinten tartani” – fogalmazott Ambrus József, az ADI SIMD elnöke.

A begyűjtött papírmennyiégért minden osztály készpénzt kapott – ezt az lécfalvi hulladékfeldolgozót is kezelő ECO Bihor folyósította.

A díjátadó keretében Pásztai Zoltán, a cég igazgatója elmondta, Nagyváradon is nagy sikernek örvendenek a hasonló jellegű gyűjtőakciók, ezért évente két alkalommal is rendeznek hasonlót.

Vajna Kinga-Enikő, az ÖKO Sepsi alelnöke köszönetet mondott a résztvevőknek, hangsúlyozva, hogy egyértelművé vált, hogy a tanárok és szülők együttesen el tudják a szülőket is érni, így a környezettudatos gondolkodás egyre több család életébe lopózik be. A nyertesek 1000, 2000, illetve 3000 lej értékű támogatást kaptak az ÖKO Sepsi részéről, amelyet kirándulásra használhatnak fel.

Köllő Zsolt-Ágoston, a Székely Mikó Kollégium tanára a verseny menetéről beszélt: „Az elindulásig nehéz, addig ameddig a gyerekek észreveszik, hogy a többi osztályban halmokban gyűl a tábla előtt a papírhulladék, aztán kedvet kapnak és kezdnek egymással versenyezni. A különbségek nagyon nagyok tudnak lenni, függ az osztályfőnöktől, tanítótól is, hogy 15-20 kg, vagy több száz, esetleg több ezer kilót is leadnak” (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >